Gratin met bloemkool, prei en Gruyère kaassaus

Augustus 9, 2019
Gratin

-Gratin met bloemkool, prei en Gruyère kaassaus-

Schuif eens even opzij.
zei de bloemkool.tegen de prei.
K’wil graag een krokant en bruin koppie.
Zodat ik er straks goed uit zie.
Voor mijn date met die bronstige broccoli

De Belgische klassiekers zijn verre van dood. Integendeel, zelf met dit weer vroegen jullie massaal achter het recept van deze heel gemakkelijke ovenschotel. Waarom post je nu zo’n klassiek en niet echt origineel gerecht? Ik heb het mijzelf ook wel afgevraagd hoor terwijl ik deze foto op mijn Instagram pagina postte. Het is geen Thais, bevat geen avocado nog edemame boontjes, het is al zeker geen poké bowl en we hoeven het niet te verbloemen dat dit niet valt onder de categorie ‘gezonde voeding’. Ondanks dat deze gratin misschien een ouderwets ‘bomma’ gerecht is, ben ik er meer en meer van overtuigd dat we terug hunkeren naar die gewone keuken en dat mensen die oudere recepten eigenlijk allemaal vergeten zijn. Want zo is het maar net. De boeken zijn gevuld met hippe salades en overheerlijke wereldkeuken, maar voor dergelijke recepten ben je vaak nog genoodzaakt terug te grijpen naar de boeken van De Boerinnenbond. En de website van The Messy Chef dus!

Vandaag een ode aan die ovenschotels vol kaas en van die heerlijke calorieën. Lig er niet wakker van, het is je gegund na een lastige werkweek. Toch?!

 

Ingrediënten voor: 2-4

Ingrediënten

  • Gruyère 150 gram
  • 2 prei
  • 1 bloemkool
  • 200 ml room
  • bouillon (kip of groente)
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • peterselie

Instructies

1

Snijd de prei in dikke ringen en de bloemkool in gelijke roosjes

2

Leg ze in een diepe pan, zorg dat ze rusten op de bodem en dus niet los drijven in het water. Voeg een bouillon blokje toe en kook de groenten tot wanneer ze beetgaar zijn. Giet af maar hou nog wat water over.

3

Smelt een klont boter. Als de boter gesmolten is voeg dan 3 eetlepels bloem toe.

4

Roer met een 'klopper' tot wanneer je brokjes (lijkt op koekjesdeeg) krijgt.

5

Voeg een grote pollepel van de bouillon toe en roer goed. Voeg tenslotte de melk toe en blijf roeren tot wanneer je saus indikt.

6

Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de kaas toe. Hou nog een beetje over voor de afwerking.

7

Zet de oven op 230 graden. Als je de ovenschotel pas in de avond serveert (en de groenten zijn koud) dan zet je de oven best eerst even op 200 graden.

8

Leg de groenten in een ovenschaal, overgiet met de saus en werk af met nog wat van de kaas.

9

Zet ongeveer een kwartier in de oven tot wanneer je een gouden korstje hebt.

10

Werk af met peterselie en een draai van de pepermolen.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter