-Moelleux, Rice Krispies, gezouten pecan praliné, chili merengue en framboos-
De categorie ‘dessert’ stond tot vandaag nog afgevinkt op deze website en eigenlijk had ik er geen goed oog in dat dit snel zou veranderen. Je hebt mensen die altijd eerst naar de laatste gang van de menukaart kijken als ze op restaurant gaan en je hebt er die het dessert er maar bij nemen omdat het inbegrepen is in de prijs. Ze zijn zeldzaam, maar ik behoor tot dat laatste, selecte clubje. Het is niet zo dat ik geen desserts lust, ik verkies gewoon liever een extra stukje vis of vlees.
Een klein duwtje in de rug, dat had ik nodig om mij aan mijn eerste zoete zonde te wagen. Een brievenbus gevuld met fairtrade chocolade van fin carré volstond. De keuken was een slagveld, de moelleux had drie takes nodig voor ik ze goed genoeg vond, maar het uiteindelijke resultaat mag er best wezen.
Hou alvast een grote koekendoos achter de hand want met dit receptje heb je waarschijnlijk wel wat merengue over om de volgende dag mee te nemen naar je werk. Je collega’s zullen je dankbaar zijn!
Voor meer desserts klik hier.
Ingrediënten
- 50 gr bloem (gezeefd)
- 130 gram fairtrade fin carré zwarte chocolade(Lidl Belgium)
- 110 gram boter
- 2 dooiers
- 2 volledige eieren
- 100 gram suiker
- snuifje zout
- 250 gram eiwit
- 1 eetlepel maiszetmeel
- 250 gram bloemsuiker
- 250 gram suiker
- bakpapier, spuitzak
- Rice Krispies
- hand vol pecan noten
- 2 eetlepels bruine suiker
- snuif zout
- frambozen
- chili vlokken
- chili cress (optioneel)
Instructies
Meng de eieren en dooiers samen met de suiker. Klop op met een garde.
Zet de boter op samen met de chocolade en laat smelten. Doe de chocolade massa bij de eieren en zeef er de bloem over.
Klop tot een gladde massa. Kruid met een snuifje zout en giet in een spuitzak.
Laat 2 a 3 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven op 200 graden.
Spuit de massa in een theekopje en zet 8 minuten in de oven. Serveer direct.
Voor de merengue
Meng de suiker en de eiwitten en klop op tot je strepen in het mengsel krijgt. Doe er de bloemsuiker en het maiszetmeel bij. Giet in een spuitzak.
Verwarm de oven op 120 graden. Spuit hoopjes op een bakpapier en laat telkens 2 centimeter tussen. Strooi er een beetje chili vlokken over. Chocolade en chili passen zalig goed samen.
Zet een uur in de oven en laat daarna afkoelen.
De rest
Zet een pan op het vuur en doe er de pecan noten bij. Giet er de suiker over en laat karameliseren. Doe er een snufje zout bij en laat afkoelen. Hak fijn.
Doe de Rice Krispies in een vijzel en stamp fijn. Meng het bij de pecan noten.
Serveer de moelleux met de praliné, de Rice Krispies, de chili merengue en werk af met de frambozen en chili cress.
Tip: rasp de zeste van een limoen of citroen over de merengue en bak ze om de volgende dag mee te nemen naar het werk.
4 Reacties
ohladybake
januari 29, 2018 at 11:42ziet er top uit…zou het direct willen opeten 🙂
en ik hoop dat je nog veel dessertjes hier gaat posten want ik ben er verlekkerd op om te maken
opeten moet maar iemand anders doen
Jelle Beeckman
februari 1, 2018 at 10:29Ga je ze zelf niet opeten? 🙂 Ik doe alvast men best om iets meer dessertjes te posten!:)
ohladybake
februari 2, 2018 at 11:33opeten doe ik niet zoveel…heb meer voldoening om het te maken 🙂
Jelle Beeckman
februari 2, 2018 at 19:17haha dat ken ik! ale voor desserts, de rest eet ik wel graag 😉