Stoofpotje met varkensspiering, zoete aardappel en champignons

oktober 7, 2018
Stoofpotje met varkensspiering, zoete aardappel en champignon

Tijd  om de herfstwijntjes en stoofpotjes boven te halen. Dat laatste is echt een onderschatte kunst; vind ik, want een heerlijk stoofpotje maken dat vol van smaak zit, is zeker niet iets wat je zomaar even doet. Net als de klassieke stoverij heeft het wat tijd, aandacht en liefde nodig om traag gaar te worden en terwijl ook de gewenste dikte te bereiken. Je kan natuurlijk alles in de snelkoker kieperen en er een pollepel bruine sausbinder in gooien, maar het resultaat is nooit hetzelfde. De keuze van bier, vlees en groenten, het maakt of kraakt je potje.

En als je dan toch al die moeite hebt gedaan, zorg dan ook dat je er een lekker en bijpassend wijntje bij serveert. Afgelopen zomerperiode deed ik zo nu en dan al eens aan food en -wijnpairing en ook gedurende de komende herfstperiode probeer ik geregeld voor een leuke combinatie te zorgen. Zoals jullie weten ben ik ambassadeur van Lidl, dus de geselecteerde wijnen komen niet zo heel toevallig van die winkel. Uiteraard heb ik ze allemaal zelf eens uitgeprobeerd en dit is mijn eigen selectie. Trouwens, het is gemakkelijk om ze online te bestellen, zo hoef je niet perse je auto in te kruipen.

Voor bij dit gerechtje koos ik voor een Primitivo Salento IGP uit Puglia (2016). Deze kruidige wijn presenteert zich in het glas diep robijnrood en geeft een subtiel rins aroma prijs, met tonen van dadels, johannesbrood en leder. In de mond gaan de rijpe tannines vergezeld door een pittige zuurheid en body in het midden, en een rokerig karakter dat ook in de afdronk merkbaar is. Ze past goed bij stoofpotjes, wild en een sappige rumsteak. Voor 4 euro heb je al een flesje en ik vond hem echt lekker smaken. Bestellen kan hier.

Over naar het receptje.

Stoofpotje met varkensspiering, zoete aardappel en champignon

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • 300 gram varkensspiering
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 doosje champignons
  • half rundsbouillonblokje
  • 200 ml water
  • 1 donker biertje (bvb Leffe, kasteelbier,...)
  • gedroogde tijm
  • laurierblad (3)
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 bruine boterham
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • mespuntje kaneel
  • 1 tl mosterd
  • 1 snede brood

Instructies

1

Kruid het vlees met peper en zout.

2

Zet een kookpot op het vuur en laat daar een klont boter in smelten.

3

Bak het vlees krokant aan.

4

Snijd een ui en wortel in kleine blokjes en doe bij het vlees.

5

Doe er de kruiden en suiker bij.

6

Strooi er een eetlepel bloem bij en laat even meebakken.

7

Blus met het bier en laat tot de helft inkoken.

8

Doe het bouillonblokje en water erbij. Laat inkoken.

9

Zet het vuur zachter. Smeer de mosterd op de boterham en leg in het midden van de pot. Zet het deksel er voor de helft op en laat een uur sudderen op een zacht vuur.

10

Snijd de zoete aardappel (al dan niet geschild dat kies je zelf) in blokjes van 2 op 2 en de champignons in 4. Bak ze even aan in boter voor een krokant korstje en een mooi kleurtje. Het laatste halfuur doe je dit in je stoofpotje.

11

Het stoofpotje is klaar als de groentjes en het vlees mals zijn.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter