Gelakte varkenswang, geroosterde wortelen en knolselder crème

december 11, 2017

Nu de kerstboom staat, een wit doek het land volledig lam legt en de sinterklaas chocolade zijn werk gedaan heeft om mij vrieskou resistent te maken, begin ik zo stilaan na te denken over mijn kerstmenu.

Dit gerechtje met gelakte varkenswang, knolselder en wortelen wou ik als eerste testen. Een chiquere versie van een stoofpotje eigenlijk, het is tenslotte kerst hé. Een varkenswang is zo’n heerlijk product om mee te werken. Zeker als je volk verwacht en niet de heel de tijd in de keuken van wacht wil zijn. Bovendien hoef je niet zo erg in te zitten met de cuisson, het vlees moet gewoon zacht zijn. Je kan alles op voorhand klaarmaken, hebt maar twee minuten tijd nodig om te serveren en de saus maakt eigenlijk zichzelf. Vraag als het kan even aan je slager of hij wat beenderen heeft om de saus nog wat meer smaak te geven. Ik gebruikte een drietal mergpijpjes in de saus en zette die daarna ook op tafel. Heerlijk met grof zout en wat brood. Het is, zoals ik al zei, tenslotte kerst!

Maak het jezelf met kerst dit jaar dus eens niet te moeilijk, dat is het beste cadeau dat je onder de kerstboom zal vinden. Serveren, doe je uiteraard met kroketten. Want wat is kerst zonder dat je een kroketje kan doppen in de sauspan. Zalig!

Wat staat er bij jullie op de menu? Komende periode kan je hier trouwens voor nog meer kerstinspiratie terecht. Blijven volgen is de boodschap 🙂

Dit heb je nodig (2 personen):

  • 600 gram volledige varkenswangen (slagerij De Bokke)
  • 1 flesje donker kasteelbier
  • wortelen
  • runderfond
  • mergpijpje
  • 3 uien
  • tijm, laurier
  • toast
  • mosterd
  • postelein
  • knolselder
  • 200 ml room
  • roomboter

Voor de lak:

  • 1 eetlepel Luikse stroop
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel mosterd

Zo ga je te werk:

  1. Kruid de varkenswangetjes met peper en zout en bak ze aan in een hete pan. Leg ze vervolgens in een kookpot.
  2. Snijd de ajuin en 1 wortel fijn en bak aan in dezelfde pan. Voeg de mergpijpjes, een blaadje laurier en tijm toe. Blus met het kasteelbier en doe het geheel bij de varkenswangetjes in de kookpot. Giet er de runderfond bij en zet 2 uur op een zacht vuur tot de varkenswangen zacht zijn. Roer niet in de pot zodat het vlees niet uit mekaar valt.
  3. Haal de varkenswangetjes uit de pot en zet ze opzij. Laat de saus verder inkoken tot de gewenste dikte en doe er op het einde een klontje ijskoude roomboter bij.
  4. Meng een lepel saus met de mosterd, soja saus en Luikse stroop. Zet opzij.
  5. Snijd de knolselder in blokjes en kook de knolselder zacht. Giet af, doe er de room bij en mix tot een gladde saus.
  6. Snijd de wortelen in gelijke stukken en rooster ze in een oven van 200 graden tot wanneer ze zacht zijn.
  7. Smeer de toast in met mosterd en bak krokant in de oven.
  8. Zet een pan op met een klontje boter. Bak de varkenswangetjes krokant aan en overgiet met de lak voor een zoet, krokant korstje.
  9. Serveer en werk af met postelein.
  10. Vergeet je kroketten niet!

 

 

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter