/

Dukkah, een Arabische smaakbom

mei 16, 2019
dukkah

Neen, dukkah is niet één van de nieuwe Marvel personages en al zeker geen Middeleeuws marteltuig. Wat is het dan wel?

Ik leerde dukkah kennen via één of ander kookprogramma op de BBC en ik heb het idee opgezogen als een eerste jaars studentje in een bad tequila shotjes. Zo gaat dat met die hersenen van mij.  Verjaardagen, telefoonnummers, alles wat met politiek te maken heeft, ik vergeet het even snel als datzelfde studentje ‘the day after’.  Alles wat met koken te maken heeft, dat onthoud ik sneller dan mijn eigen naam. En zo staat er nu dus Dukkah Beeckman op mijn paspoort.

Goed, maar wat is dat nu verdorie? Wel, dukkah is een geroosterde, krokante notenmengeling bestaande uit veel specerijen en kruiden. Het wordt heel vaak gebruikt in de Arabische keuken en ook hier thuis strooi ik er graag mee in de wilde weg. “Is da moeilijk?” “Neen, das niet moeilijk!

In onderstaand receptje voer ik jullie mee in dit geniaal snel receptje. Weg met de gefrituurde uitjes en leve de dukkah! Zorg je wel even voor een goede keukenrobot? Ik gebruikte de Kenwood foodprocessor (Kenny voor de vrienden), mijn beste vriend in de keuken.

Dukkah, een Arabische smaakbom

Ingrediënten voor: 2*4

Ingrediënten

  • 80 gram amandelnoten
  • 125 gram hazelnoten
  • 2 eetlepels komijnzaad (of 1 eetlepel gemalen komijn)
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1tl zout
  • 2 tl sesamzaad (liefst zwarte)

Instructies

1

Doe alle ingrediënten op een bakplaat en rooster 10 min in een oven van 180 graden. Let op dat ze niet teveel bruinen.

2

Laat afkoelen.

3

Doe in de blender, maar hak niet alles volledig tot poeder. Het is lekker als er nog stukjes noot inzitten.

4

Gebruik het mengsel om bvb salades af te werken.

Wat dacht je van een Indische curry daarbij? Het recept kan je hier vinden.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter