-Sticky kipdumplings in chili/ponzu karamel-
Ik heb niet meer van die plakkerige vingers gehad sinds mijn eerste kennismaking met de Pritt lijmstick in de tweede kleuterklas. De smaak van deze kipdumplings is overigens een stuk beter!
Wat doe je als je ziek en verkouden bent? Je maakt een kippensoepje met kipdumplings zoals in het recept dat ik vorige week met een druipende neus en een gletsjer aan zakdoekken voor mij op de website gezet heb. Lekker! En als je nu miraculeus genezen bent door dat soepje en je hebt nog wat van die wolkenzachte dumplings over? Wel, dan maak je deze crazy sticky dumplings in een chili/ponzu karamel met een dipsausje van sesammayonaise om de bacterieloze dag te vieren! Logisch!
Ponzu saus, een Japanse citrus-sojasaus, is iets wat ik eigenlijk nog maar net ben beginnen gebruiken in de keuken, dus ik ben er volop mee aan het experimenteren. Is het gemakkelijk te verkrijgen? Nou, in sommige grootwarenhuizen hebben ze het al hoor! Kan je het niet vinden of ontzie je je de culinaire trip van winkel naar winkel? Voeg dan gewoon wat extra limoensap en sojasaus toe aan de karamel. Zeker even lekker! Zolang het maat lekker sticky icky icky is!
Het recept van de basis dumplings kan je hier vinden.
Ingrediënten
- Bruine suiker 4 eetlepels
- eetlepel Ponzu
- sap van limoen
- 1 halve chili
- lente-ui
- stukje gember
- verse koriander
Instructies
Verwarm de suiker samen met het sap van de limoen en de ponzu in een pannetje tot wanneer de suiker begint te karameliseren.
Voeg fijngesneden chili en geraspte gember toe en laat zachtjes indikken.
Bak de dumplings krokant in olie. Als ze krokant zijn, giet er dan de karamel bij en draai de dumplings zo nu en dan eens om. Laat karameliseren. Proef en voeg eventueel nog wat limoen en ponzu toe als het te zoet is.
Werk af met lente-ui en koriander.
Serveer met mayonaise met daar wat sesamolie doorgeroerd.
4 Reacties
Steven
februari 19, 2020 at 14:25Hallo,
Super lekker die Sticky kipdumplings. Die chili/ponzu is echt een toffe combinatie.
Bedankt voor dit recept!
Steven
Jelle Beeckman
april 3, 2020 at 15:43ik ben echt zot van Ponzu :p
ellen
juni 15, 2020 at 20:42Leuk recept. Hopelijk geen stomme vraag maar moet ik de kip eerst nog eens zoals in jouw soep koken of mag ik die direct bakken?
Groeten Ellen
Jelle Beeckman
juni 15, 2020 at 20:44Ik kook ze ook eerst even in bouillon dan zijn ze lekker fluffy!