Chateaubriand met miso botersaus, lente-ui en frietjes.

oktober 5, 2021
chateaubriand

Chateaubriand met miso botersaus, lente-ui en frietjes.

 

Voor vlees van bij ons hoef je echt niet ver te zoeken! Of je nu kiest voor een stuk
vlees rechtstreeks van de boer, bij de slager of bij de supermarkt. Allemaal
garanderen ze kwaliteitsvol Belgisch rundvlees!
– België is ook bekend om hun Belgisch witblauw ras, een ras dat gesmaakt wordt
voor de Belgische consument omdat het zo mager en mals is.
– Als je wil kiezen voor duurzame vleesproducten, kies dan voor vlees van onze
Belgische boeren. Zij maken zo veel mogelijk gebruik van lokale grondstoffen in de
voeders. We scoren hiervoor zelfs beter dan andere landen, zowel binnen als
buiten Europa!
– Van een stuk vlees van bij ons kan je met een gerust hart genieten. Ons vlees is
volledig traceerbaar, is gegarandeerd kwaliteitsvol en vers en voldoet altijd aan
alle voedselveiligheid normen.
– Vlees van bij ons staat garant voor kwaliteit. De kwaliteit van ons vlees heeft
immers een grote impact op de smaak. Onze kwaliteitslabels garanderen het
beste vlees en leveren van supermarkt tot slager het beste product af.
– Heb je ooit al eens nagedacht welke weg vlees aflegt? Het start met de beste
voeding (met lokale grondstoffen) voor onze runderen. Zo maakt bijna de helft van
de veehouders (44%) actief gebruik van bijproducten uit de voedingsindustrie
(bierdraf, bietenpulp…).
Daarna verzorgt de boer de dieren met liefde en passie voor het vak. Achteraf
worden ze opgekocht door een veehandelaar en via gespecialiseerd veetransport
naar het slachthuis gebracht. Onder het toezicht van een dierenarts worden de
dieren daar onder verdoving gebracht en op een humane wijze gedood.
Vervolgens worden de stukjes vlees versneden in de uitsnijderij en verwerkt en
vertrekken ze via de verpakker naar de verdeler, je supermarkt, slager op de hoek
of je lievelingsrestaurant!
– Naast erg lekker, heeft het vlees van bij ons ook een zeer hoge voedingswaarde en
bevat het alle belangrijke essentiële voedingsstoffen past het in een gezond en
evenwichtig voedingspatroon. Het is nog steeds de meest efficiënte bron van
essentiële voedingsstoffen, waaronder hoogwaardige eiwitten, een hele reeks
vitaminen (ook vitamine B12, dat enkel in vlees en dierlijke producten voorkomt) en
mineralen (zoals ijzer en zink).
– Naast kwaliteit en dierenwelzijn staat ook duurzaamheid hoog op de agenda van
de Vlaamse veehouders. Zo neemt maar liefst 67% van de veehouders initiatieven
om op hun akkerland meer koolstof op te slagen en maakt meer dan de helft
gebruik van alternatieve waterbronnen.
– 57% van de veehouders draagt bij tot het in stand houden van onze Belgische
valleilandschappen door blijvend grasland aan te houden. Door hun runderen op
deze graslanden te laten grazen zorgt de vleessector er ook voor er veel koolstof
in deze graslanden kan opgeslagen worden

Zo maak je het!

Ingrediënten voor: 2
Prep Time: 10 Cooking Time: 20

Ingrediënten

  • • 2 chateau briant
  • • 100 g goeie/ongezouten melkerijboter
  • 1tl witte miso pasta
  • • 2 eetlepel gefrituurde uitjes
  • • 2 bosjes lente-ui
  • • Scheutje olijfolie
  • • 2 eetlepels boter
  • • 400 g loskokende aardappelen (bintjes)

Instructies

1

Snijd de aardappelen in schijfjes en vervolgens in frietjes. Ik hou de schil van de aardappelen er graag aan. Leg de frieten in een droge handdoek en wrijf ze droog.

2

Zet de temperatuur van de frietketel op 130 graden. Bak de frietjes gedurende 2 a 3 minuten tot ze gaar zijn. Ze mogen nog niet teveel kleuren. Leg ze op een vel keukenrol op een groot bord en zet in de koelkast. Verwarm de frietketel op 190 graden

3

Smelt de boter in een kleine sauspan. Laat een minuutje of 2 pruttelen tot wanneer de boter lichtjes bruin begint te worden. Voeg de miso toe en roer goed met een garde/klopper tot wanneer de miso volledig is opgelost in de boter. Houd warm op een zacht vuurtje anders gaat de boter verbranden. Voeg 2 eetlepels gefrituurde uitjes toe.

4

Snijd een deel van het achterste stuk van de lente-ui. Kook de lente-ui in gezouten water voor ongeveer 2 minuten. Zet terwijl een pan op het vuur zonder iets van vetstof er in. Haal de lente-ui uit het water en doe ze in de pan. Draai geregeld om zodat ze lichtjes geroosterd zijn. Je kan ze ook in de grillpan bakken of recht boven het gasvuur op een roostertje. Houd warm

5

Frituur de frietjes krokant op 190 graden.

6

Kruid de steak met peper en zout. Doe een scheut olie in de pan. Bak de steak op een krachtig vuurtje voor 2 minuten (1 min aan elke kant) en voeg dan de boter toe. Bak nog een 1 a 2 minuten afhankelijk van de dikte. Haal uit de pan, leg op een bord en laat 1 minuut rusten.

7

Serveer en werk af met een draai van de pepermolen.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter