/

Christmas hete bliksem met veenbessen en pommes duchesse

december 14, 2018
veenbessen

‘Christmas hete bliksem met veenbessen en pommes duchesse’

Zelden werd een recept op zo veel jolijt onthaald als de hete bliksem met kip dat ik hier een tijdje geleden postte. En dat te bedenken dat ik er eigenlijk niet eens een foto van ging nemen laat staan het recept met jullie ging delen. Gehakt met puree en appelmoes is nu eenmaal niet echt culinair vernieuwend, maar de nostalgie dat bij het gerecht hoort, sprak vele onder jullie blijkbaar wel aan.

Toen ik vandaag dus even de blog aan het doorlopen was, besefte ik dat er wel veel leuke eindejaarsgerechten op de website staan, maar dat ik eigenlijk een beetje de kinderen uit het oog verloren ben. Kan je een kind blij maken met truffelsaus, coquilles of champignons? Nou, als ik terugdenk aan mijn eigen jeugd dan is het antwoord een dikke vette ‘nee’.  Omdat het voor iedereen toch een beetje feest is, bedacht ik een nieuwe versie van die vorige klassieker waar ik het zonet over had. Geen appels, maar veenbessen! T’is winter voor iets hé.

Deze Christmas versie van hete bliksem met veenbessensaus, een beetje rode wijn en pommes duchesse is in een mum van tijd klaar en gewoon nog even in de oven te zetten voor het serveren. Wedden dat de nonkels en tantes hun lepels niet uit deze heerlijk hete ovenschotel zullen kunnen houden?

Volgend jaar zit iedereen gewoon aan de kindertafel!

Christmas hete bliksem met veenbessen en pommes duchesse

Ingrediënten voor: 2-4

Ingrediënten

  • 500 gram gemengd gehakt (rund/varken)
  • 2 wortelen
  • 1 ui
  • 1 selder
  • 1 potje veenbessensaus/confituur (Lidl delicieux assortiment)
  • 100 ml rode wijn
  • 50 ml rund bouillon
  • verse tijm
  • verse rozemarijn
  • 2 laurier blaadjes
  • snuifje kaneel (optioneel)
  • peper en zout
  • eetlepel bloem
  • bieslook
  • pommes duchesse (vriesafdeling)

Instructies

1

Smelt een klont boter in een diepe pan. Bij voorkeur één die daarna in de oven kan. Zo niet, giet je alles daarna over in een ovenschaal.

2

Verwarm de oven op 200 graden (als je direct wil serveren)

3

Snijd de ui, wortel en selder in heel fijne blokjes. Hoe fijner hoe beter.

4

Bak het gehakt krokant en doe er de groentjes bij. Laat even mee bakken.

5

Kruid met peper en zout en doe er de tijm, rozemarijn en laurier bij (op gevoel).

6

Bestrooi met een eetlepel bloem en laat nog even meebakken.

7

blus met de rode wijn en laat de alcohol volledig verdampen.

8

Doe er de bouillon en daarna de veenbessensaus bij. Laat nog even inkoken.

9

Haal van het vuur en leg de pommes duchesse er op.

10

Zet nog 20 minuten in de oven van 200 graden.

11

Werk af met wat fijngesneden bieslook.

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter