Croque werchter: Croque met hummus, kip en kaaskorst

juni 27, 2020
croque

-Croque met hummus, kip en kaaskorst-

De verwachtingen van zijn allereerste festival lagen best hoog. Net geen 18 jaar,  het beeld van de festivalmeisjes die in de schouders van jongens kropen om goed te kunnen zien wat er op het podium gebeurd,  in het achterhoofd. Het was één van de beelden op sociale media dat hem was bijgebleven. De zeemzoete meisjes in te korte jeans en bikini die boven de massa uitstaken en een paar erg gelukkige jongens die het de hernia achteraf meer dan waard vonden. Zijn eerste stapjes op het heilige gras waren er met een lichte zwalp in de voeten, maar hij was er helemaal klaar voor.

De muziek was bijzaak, het was hem vooral om de sfeer te doen en de zoektocht naar zo’n meisje. Tegen de vroege avond, nadat hij er al best wat jetons had doorgejaagd, had hij genoeg zelfvertrouwen verzameld om de zwoele feestnacht in te duiken. Op de camping had hij nog snel een spierwit shirt over zijn tengere lijf getrokken, 10 push-ups gedaan en een slokje van de ingegraven fles citroenjenever gedronken. Die witte shirt had hem eerder die maand al eens geluk gebracht ergens in een dans bar waarvan hij de naam niet meer wist. Ook haar naam wist hij eigenlijk niet meer, maar de goedkope parfum van De Action was mooi tot in de diepste witte vezels gekropen omdat ze heel de avond aan zijn lijf gehangen had. Geen ultieme verovering, wel een lichte training voor rock Werchter, zo had hij stoer naar zijn vrienden geappt.

Ook al wist hij dat Sum 41 weldra de pannen van het dak zou spelen, toch leek het hem verstandig om toch nog eerst wat krachtvoer naar binnen te spelen.  Je zou maar eens vast komen te zitten in het midden van de massa met een maag dat zo hard knort dat het de muziek overstemt. Of erger, dat je te weinig kracht hebt om het meisje van je dromen op je schouders te zetten en te zien hoe ze door te crowd surfen naar de andere kant van de weide wordt gedragen. Dat zou hij niet laten gebeuren.

Zijn vrienden stonden ergens rechts van de paal waaraan een vlag van het rode kruis hing. De kaas van zijn coque met hummus bleef hangen aan zijn lip toen hij er in beet, maar dat was plots het minste van zijn zorgen.  Tegen beter weten in was Ralf gewoon rechtdoor gestapt naar hun afspreekpunt. De weg daar naar toe was er eentje zonder veel drummen en eigenlijk kon hij gewoon rechtdoor stappen. De mensenmassa was als het ware voor hem opengegaan.  Handig, had hij gedacht, maar de waarheid lag anders. Hij had er wel al eens van zien passeren op Youtube, de moshpit, maar plots kwam die erg dichtbij.

Als een bende opgefokte neanderthalers stonden ze paraat om molenwiekend naar mekaar toe te lopen, te duwen en te trekken op het tempo van een paar schellende gitaren op het podium. Daar stond hij. Zijn croque’ske stevig in de hand. Vastgenageld aan de grond. En net, net voor de beide rijen mekaar tot ontploffing brachten, zag hij haar.  Ze keek hem aan, haalde de blonde lokken van voor haar ogen en lachte schaapachtig zijn richting uit.  Ze had het perfecte postuur om op zijn schouders te klikken. Zij was het. En toen verdween die witte shirt in de kolkende massa.

Dit is een samenwerking met Too Good To Go.  Zij willen iedereen engageren en inspireren om de strijd aan te gaan tegen voedselverspilling. Iets waar ik ook voortdurend mee bezig ben in mijn eigen keuken. In kader daarvan, en met de insteek dat er dit jaar geen festivals doorgaan, kwam het idee om  festivalboef te organiseren. Een hele zomer lang kan je o.a. op de Instagrampagina genieten van originele gerechten gekoppeld aan de verschillende festivals.  Met als headliner op Croque Werchter, The Messy Chef.  Met wat restjes uit de koelkast en een blikje kikkererwten uit de kelder, maakte ik deze overheerlijke croque, de morspit. Sappig, kazig, overheerlijk en vooral moeilijk op te eten zonder te morsen. Dus, trek die witte shirt voor de zekerheid maar uit, leg je favoriete festivalnummers op en zet je tanden in dit krokante broodje. Zalig!

Meer info over Toogotogo kan je hier vinden.

Ingrediënten

 • • Overschotje brood in dikke plakken
 • • 2 schelletjes kaas
 • • Overschotje kip
 • • 4 blaadjes basilicum
 • • 1 lepel mayonaise
 • • 1 doosje kikkererwten
 • • ½ teen look (snufje lookpoeder)
 • • Olijfolie
 • • Klont boter
 • • Peper en zout
 • • Optioneel: 1 tl tahin of sesampasta

Instructies

1

Snijd 2 dikke plakken van het brood.

2

Giet het vocht van de kikkererwten weg, kruid met peper en zout. Voeg de fijn geperste look toe samen met 1,5 eetlepel olijfolie en de tahin. Plet met een vork tot je een smeuïge hummus hebt. Smeer dit op de onderste plakje brood.

3

Snijd het overschotje kip in fijne plakjes en leg het op de boterham. Leg daarop de basilicum en daarop 1 sneetje kaas.

4

Doe een klont boter in de pan. Smeer de bovenste boterham in met een beetje mayonaise voor een extra krokante korst. Als de boter heet is, leg de croque met de mayonaise kant naar beneden en bak krokant op een middelmatig vuur. Eventueel kan je een deksel op de pan zetten zodat de kaas sneller smelt. Smeer nu de andere helft van het brood in met een beetje mayonaise en draai voorzichtig om.

5

Leg nu op de reeds gebakken kant nog een sneetje kaas. Als de kaas aan de binnenkant is gesmolten en de buitenkanten zijn krokant, draai je croque dan nog 1 keer om met het schelletje kaas naar beneden. Zo krijg je een heerlijke kaaskorst zoals bijvoorbeeld bij een gegratineerde ovenschotel.

6

Snijd in 2 en serveer.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter