Indische masala curry met kip, aubergine, courgette, krokant vel en gerookte yoghurt

juli 25, 2017

Ze keek mij verbaasd aan toen we deze zomer op de Tenerifse dijk wandelden en ik plots aandrong een Indisch restaurant binnen te gaan. Niet verwonderlijk aangezien we tijdens onze wandeling van het ene paella en tapas restaurant naar de andere waren geslenterd. Hoe zeer ik ook houd van de Spaanse keuken, ik had even trek in iets anders. En dat hebben we ons achteraf allesbehalve beklaagd.

Onze besluitloosheid tijdens het bekijken van de kaart resulteerde vervolgens in een overvolle tafel met een 10-tal voorgerechten. De overdreven goedlachse man die de bestelling opnam schudde even met zijn schrijfhand, gaf ons de hint om misschien toch aan een wat grotere tafel te gaan zitten en zette zijn keuken in

Papadums, chutney, garlic flatbread,  potato curry, bhaji … de tafel stond vol lekkers. Het gerecht wat mij echter het meest is bijgebleven is de ‘buttered chicken’. Super zachte kip (als boter dus) met een enorm aromatische en kruidige saus. Eenmaal thuis moest ik die natuurlijk proberen namaken.Wat gelukt is!

Het is een misschien iets ‘hippere’ variant geworden maar de basis kruiding is dezelfde . Schrik niet van het boodschappenlijstje, in de Indische keuken gebruiken ze nu eenmaal een enorme variatie aan kruiden. Dat is net wat gerechten zoals deze zo onweerstaanbaar lekker maken.

Indische masala curry met kip, aubergine, courgette, krokant vel en gerookte yoghurt

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • 4 kippendijen
  • natuur yoghurt
  • 4 teentjes look
  • 2 ajuinen
  • 2 eetlepels masala kruiden
  • 2 koffielepels kurkuma
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 koffielepel nootmuskaat
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 4 kardemon peultjes (de binnenkant)
  • 1 koffielepel koriander
  • zout en peper
  • 1 stukje gember
  • een halve aubergine
  • een halve courgette
  • geroosterde pindanoten
  • volle room
  • roomboter (geen bakboter)
  • verse koriander
  • rookchips
  • een wok
  • rookchips
  • ijsblokjes
  • aluminium folie
  • bakpapier
  • een blender

Instructies

1

Snijd het vel van de kippendijen. Kruid het met grof zout en bak krokant tussen 2 vellen bakpapier in een oven van 180 graden.

2

Snijd de kip in stukken en doe ze in een kom. Doe daarbij twee teentjes fijngesneden knoflook, een eetlepel kurkuma, een eetlepel masala kruiden, peper, zout en 2 eetlepels yoghurt. Zet twee uurtjes in de koelkast. De yoghurt zal je kip extra mals maken.

3

Snijd 2 ajuinen fijn en smelt een grote klont boter in de pan. Bak de ajuin de 2 teentjes look en een fijngesneden blokje gember op een zacht vuur en voeg terwijl de kruiden toe. Het is belangrijk dat die mee garen zodat al hun aroma's vrijkomen. Laat een tijdje doorkoken op een zacht vuurtjes tot de ajuin gekarameliseerd is. De geur die nu vrijkomt is echt fantastisch!

4

Doe de massa in de blender samen met een scheut room en een handvol noten. Mix tot een homogene en gladde massa.

5

Snijd de courgette en de aubergine in blokjes.

6

Doe de yoghurt in een potje en zet dat potje vervolgens in een grotere kom. In die grotere kom doe je ijsblokjes. Dat is om ervoor te zorgen dat de yoghurt niet begint te koken tijdens het roken. Neem een oude wok of pan en doe daar wat rookschilfers in (vind je gemakkelijk in de winkel bij de barbecue afdeling). Zet de pan op een middelmatig vuur. Zet daarin de grote kom met ijs en het klein kommetje met yoghurt. Overdek met aluminiumfolie. Als de pan begint te roken haal dan van het vuur en laat 5 minuten roken. Haal de yoghurt er uit en zet terug koud in de koelkast.

7

Bak de groenten in een klontje boter. Dep de kip droog en voeg toe aan de groenten. Doe de marinade bij de kip en laat sudderen. Voeg vervolgens de gemixte saus toe.

8

Serveer en werk af met het krokante kippenvel, verse koriander, nootjes en de gerookte yoghurt.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter