‘Gebrande Jack Daniels appelmoes’
‘Appelmoes, appelmoes can you do the tan-tango?’
Als kind hadden we zo wel elk onze eigen manier om mee te zingen met Bohemian Rhapsody van Queen. In mijn versie zong die rare meneer op het podium over gepureerde appels. Beter nog, het is pas sinds een avondje ‘swingpaleis’ op ons recent weekendje in de Ardennen dat ik door heb dat het eigenlijk “Scaramouche, Scaramouche, can you do the Fandango?” is.
Klinkt mijn versie toch wat leuker en fruitiger, vind ik. En trouwens, wie weet nu in godsnaam wat een Scaramouche is en waarom die in godsnaam iets als een Fandango (wat het ook moge zijn) zou doen. Neen, ik vraag lekker gewoon aan de appelmoes of die de tango dansen kan.
Waar ik naadloos naar toe wil is: hebben jullie ooit al gebrande appelmoes gemaakt? Haha! Wat een overgang!
Ik maakte het onlangs nog eens om te serveren bij een portie gefrituurde kip met frietjes en kreeg eigenlijk zodanig veel reactie op mijn Instagram pagina, dat ik het receptje graag even met jullie deel. Veel is er eigenlijk niet aan, maar deze versie is zo veel lekkerder dan de appelmoes die we meestal maken. Door de appels in een heel hete oven te laten verbranden, karameliseren ze en worden ze lekker donker en zoet zonder dat je nog suiker moet toevoegen. De whiskey zorgt dan weer op zijn beurt voor een pak extra smaak en is overigens nodig om je ovenschaal niet volledig zwart te laten worden.
Ik vind dit echt een top receptje, hopelijk zijn jullie er ook fan van.
Hier kan je een gerechtje vinden.
Ingrediënten
- 4 appels
- 4 eetlepels whiskey
- laurier blad 2
- scheutje water
- 4 kruidnagels
- kaneel of halve kaneelstok
- boter
Instructies
Zet de oven op 250 graden.
Schil de appelen en leg ze in een ovenschaal. Eventueel kan je het klokhuis al verwijderen.
Leg op elke appel een klont boter.
Doe de whiskey en een scheut water in de ovenschaal. Leg er laurier blaadjes en de kruidnagels in.
Doe er wat kaneel poeder over of een half stokje kaneel.
Zet vervolgens in de oven voor ongeveer een halfuur. Draai de appelen geregeld om en laat ze goed bruin worden.
Haal ze uit de oven als ze bruin zien en zacht zijn. Verwijder het klokhuis en pureer.
Doe eventueel nog een scheutje whiskey in de ovenschaal om de aanbaksels los te krijgen. Daar zit namelijk veel smaak in. Doe dit bij de appelmoes om het gemakkelijker te kunnen pureren.
2 Reacties
Evelyne
december 10, 2018 at 19:59Thuis hebben we onze eigen appelboom in de tuin. Jackobell (in de volksmond) oftewel Jacques Lebel (denk ik dat het zo geschreven is). Een hele lekkere appel om appelmoes mee te maken (ik wil geen andere eten, haha). Niet dat ik een groot keukentalent ben, hihi.
Jelle Beeckman
december 10, 2018 at 21:05oh wat leuk! stuur je er een paar op zodat ik kan proeven? :p