/ /

Barbecuesaus, kipbrochette en courgettesalade

april 9, 2020
barbecuesaus

-barbecuesaus, kipbrochette en courgettesalade-

Het tempo waarop een paar flesjes bier open ploffen en leeg tegen mekaar kletteren in een lege bak, voorspelt nooit veel goeds. Het zou niet de eerste keer zijn. De brandende zon in combinatie met een aangeleerde neiging om een ‘dorstje’ snel te lessen,  deed een simpele barbecue in het verleden al vaker eens veranderen in een ordinaire braspartij. Niet dat daar wat mis mee is. Tot één van je vrienden als wijze van teambuilding over hete kolen wil gaan wandelen, zijn boxershort stevig tussen de billen gekneld. Sinds die dag kan ik de  ‘peach melba’, een heerlijk ijsje met perzik, niet meer loskoppelen van het zicht van die twee verbrande voeten in een doos vanille ijs. Het zijn herinneringen die plots zo veel verder geschoven zijn op mijn tijdslijn. Ik durf niet te mopperen, laat staan er over te zagen. We moeten dit gewoon even doen. Ogen dicht,  recht vooruit. Over de hete kolen. Pijnlijk, maar ik geloof  echt dat er op het einde van de rit voor iedereen een grote pot koude ijscrème staat.

Tot dan, sta ik alleen achter de barbecue. Mijn vriendin roept af en toe eens de punten voor smaak en presentatie van aan onze tafel en raapt de kroonkurkjes uit het gras, net zoals mijn vrienden zouden doen.  Deze gemarineerde brochettes met barbecuesaus kregen overigens een perfecte score. Heerlijk sappig, mooi gekarameliseerd en lekker pittig.  Ik zou zeggen, snel  die barbecue aanzetten. Het wordt een topweekend, zelf zonder  je vrienden.

Check ook zeker deze salade eens om er bij te serveren! 

Dit is een betaalde samenwerking met Elvea.

 

 

 

barbecuesaus, kipbrochette en courgettesalade

Ingrediënten voor: 2-4

Ingrediënten

  • 400 gram kip (bij voorkeur dijen zonder been)
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 1 el roomboter
  • 1/2 tl lookpoeder
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 chilipoeder
  • 3 el whiskey
  • 3 eetlepels ELVEA tomatenconcentraat
  • 5 eetlepels water
  • Kippenkruiden
  • 1 courgette
  • een paar blokjes feta
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • basilicum
  • 1 rode ui

Instructies

1

Doe de suiker in een steelpannetje samen met een eetlepel water.

2

Laat dit op een zacht vuurtje karameliseren. Voeg de boter toe samen met de kruiden.

3

Haal even van het vuur en roer er vervolgens de ELVEA tomatenconcentraat door en blus met de whiskey. Doe er nog 4 eetlepels water bij, kruid met zout en peper en laat op een zacht vuurtje doorkoken.

4

Laat afkoelen.

5

Snij de kip in blokjes, leg ze in een kom en doe er een paar lepels van de saus door. Laat de kip bij voorkeur 2 uur marineren in de koelkast. Haal een halfuur voor het serveren uit de koelkast en kruid bij met kippenkruiden.

6

Snijd de courgette in lange, fijne slierten. Bij voorkeur gebruik je een mandoline. Heb je dat niet, snijd de courgette dan in fijne schijfjes.

7

Kruid met peper en zout.

8

Meng het citroensap met de olijfolie en de honing tot een lekkere dressing. Snijd de ui en een paar blaadjes basilicum fijn.

9

Week de brochette stokjes even in water als je die op de BBQ klaarmaakt. Je kan de kip ook in de grillpan klaarmaken natuurlijk.

10

Bak de kip krokant en gaar. Serveer de salade met de dressing, werk af met feta. Zet er ook een potje van de heerlijke BBQ saus bij.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter