-Steak met groene kool en knolselderfrietjes-
Of ik nu ga voor een Argentijns, Iers of Belgisch stukje vlees, dat steakt toch zo nauw niet? Jawel!
Belgisch vlees staat namelijk echt garant voor kwaliteit. En kwaliteit, dat smaak je uiteraard. Is het overigens niet fijn om te weten dat het malse stukje op je bord gewoon van bij ons komt? Met lokale grondstoffen, op de weitjes waar wij gewoon elke dag kunnen langswandelen. Niet ergens van God weet waar om dan vervoerd te worden naar God weet al helemaal niet waar om daar dan versneden te worden. En dan is dat vlees nog niet eens tot in de winkel, laat staan tot in ons bord beland. Ver hoef je overigens niet te zoeken. De slager, de supermarkt,… spring op de fiets en neem een lekker stukje België mee naar huis om onderstaand receptje klaar te maken. Want ja, of we het nu willen of niet. Het is herfst. En de herfst brengt gelukkig niet alleen regen met zich mee, maar ook vooral veel zalige groenten. De knolselder en de groene kool bijvoorbeeld. Ook twee vrienden van hier op onze Belgische bodem. Een heerlijke, herfstige versie van de steak friet. Zeker het proberen waard.
Maar eerst, nog even een paar tips:
Mijn tips voor de perfecte steak:
- Haal de steak altijd een halfuurtje voor het bakken uit de koelkast. Deze stap heeft enorm veel effect op de malsheid van je steak.
- Bak bij voorkeur in goede, ongezouten hoeveboter. Ja, in België hebben we ook gewoon heerlijke boter! Voeg een eetlepel olie toe zodat je boter zeker niet verbrand.
- Bak de steak op een hoog vuur zodat hij mooi aankorst. Ik gebruik zelden een antikleefpan wanneer ik steak bak. Zeker wanneer je daarna een peper-of champignonroomsaus wil maken, zijn de aanbaksels in de pan van goud waarde.
- Kies voor een pan die niet te groot is.
- Kruid de steak met flink wat zout. Gebruik voor het bakken geen grof zout, dat valt te snel van het vlees. Ik kruid nooit met peper tijdens het bakken. Peper verbrand namelijk erg snel. Kruid pas na het het bakken met peper en werk af met zeezout (iets grover dus).
- Draai de steak altijd om met een tang en nooit met een vork. Hoe meer je in vlees prikt, hoe meer vocht en smaakverlies.
- Steaks zijn zoals je grootouders, ze zijn aangenamer als je ze even laat rusten. Laat de steak nog een minuutje rusten na het bakken en geef hem even de tijd om al zijn sappen los te laten.
- Snijd je vlees altijd tegen de draden (de vezels) in. Je ziet ze gemakkelijk lopen. Leg daarvoor de steak horizontaal voor je. Liggen de vezels horizontaal (dus van links naar recht) dan snijd je verticaal.
En nu… aan de slag!
Dit is een samenwerking met Lekker van bij ons.
Ingrediënten
- 2 steaks ( Belgisch wit-blauw)
- 1/4 savooikool
- Een paar ijsblokjes
- 1/2 knolselder
- 3 eieren
- 4 eetlepels maizena
- 200 gram paneermeel
- Peper en zout
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel olie
Instructies
Zet een pot water op het vuur. Hou een kom met koud water en een paar ijsblokjes klaar.
Haal de steak uit de koelkast.
Haal de bladen van de savooikool en snijd de nerf in het midden er uit. Kook de bladeren een minuut in het water. Giet af en dompel ze onder in het ijswater om verkleuring tegen te gaan.
Zet de frituur op 190 graden. Snijd de schil van de knolselder. Snijd in plakken en vervolgens in frietjes. Neem een kom en breek daar de eitjes in. Rol de frietjes eerst door de Maizena, vervolgens door het ei en dan door de paneermeel. Frituur ze krokant.
Neem een pan en smelt daar de boter in. Voeg de olie toe. Kruid het vlees met zout.
Bak het vlees krokant langs beide kanten voor ongeveer 1.5 min aan elke kant. Haal het vlees uit de pan, kruid met peper en grof zout en laat een minuut rusten
Neem terwijl een andere pan, smelt er een klontje boter in en bak de savooikool nog even. Kruid met peper en zout.
Serveer!
Geen reacties