Kreeft, gebraiseerde prei, beurre blanc met Brugse zot en kaviaar

december 12, 2017

Kreeft en kaviaar zijn op het eerste zicht misschien niet de ingrediënten die je zou verwachten op een blog als deze. Meestal hou ik het inderdaad bij producten die een iets alledaagser karakter hebben maar tijdens de feestdagen durf ik zonder veel schroom eens alles uit de kast te halen.

Maar kreeft klaarmaken, daar liggen de meeste mensen vaak toch een beetje wakker van. Op zich kan ik er wel tegen, zo’n beestje levend in een pot kokend water stoppen, maar ik kan mij ook wel heel goed voorstellen dat sommige mensen het daar wat moeilijker mee hebben. Ieder zijn mening, daar hoeven we niet eindeloos over te discussiëren. Toch?

Maar als het niet hoeft, dan doe ik het misschien toch liever niet. Toen Lidl Belgium met het voorstel kwam om een gerecht te ontwikkelen met het Delicieux kerstassortiment, koos ik resoluut voor de diepvries kreeft en maakte ik er het perfecte voorgerecht mee voor mijn kerstmenu.

Een diepvries kreeft, inderdaad je hoort het goed. Maar hoe ga je daar dan mee aan de slag? Begin vooreerst met het beestje te ontdooien door hem een nachtje in de koelkast te laten staan. Klinkt logisch hé! Het vlees haal je er het best uit door zachtjes met de achterkant van je mes op de schaal te kloppen en met een klein tangetje haal je op zich vrij gemakkelijk al dat lekkers uit de scharen. Het enige wat je nog moet doen bij het serveren is de kreeft even opbakken in een klontje boter. Heerlijk! Gooi de rest niet zomaar de vuilbak in. Van de poten, het hoofd en de rest van het pantser maakte ik een zalige jus die als basis diende voor mijn beurre blanc saus.

Een ogenschijnlijk moeilijk receptje misschien, maar dat is het zeker niet. Ik werkte het receptje af met wat kaviaar, nu we toch bezig waren.

Wie van jullie ziet zo’n kreeftje met veel plezier op zijn/haar bord verschijnen op kerstavond?

Dit heb je nodig (2 personen):

 • 1 kreeft
 • kaviaar
 • 2 prei stengels
 • 1 ui
 • 1 sjalotje
 • postelein
 • bieslook
 • 1 Brugse zot (of ander blond bier)
 • garnalen (handje vol)
 • 250 ml volle room
 • een halve citroen
 • hoeveboter

Zo ga je te werk:

 1. Haal het vlees uit de kreeft. Probeer mooie, grote stukken over te houden. Zet fris in de koelkast.
 2. Hak of snijd de koppen en het pantser in kleinere stukken. Zet een pan op het vuur met een scheut olijfolie. Snijd het groen van de prei en een ajuin fijn. Doe ze samen met de resten kreeft in de pan en bak aan op een hoog vuur. Blus op het einde met de room en laat even inkoken. Haal alles door een fijne zeef en zet de saus opzij.
 3. Snijd een sjalotje fijn en fruit aan in een saus pan. Blus met de Brugse zot en laat tot de helft inkoken tot de alcohol verdwenen is. Doe er de naar kreeft smakende room en een paar druppels citroensap bij. Werk af met een paar klontjes ijskoude hoeveboter om de saus te dikken.
 4. Was de prei en snijd in gelijke stukken.Bak aan in een klont boter en doe er een scheutje water bij. Kruid met peper en zout en leg er een bakpapiertje over. Kook tot de prei mooi zacht is en lichtjes is aangekorst.
 5. Snijd een deel van de prei in fijne ringen en frituur ze krokant.
 6. Bak de kreeft voor serveren aan in een klontje boter.
 7. Dresseer de borden en werk af met garnalen, de verse kruiden en een lepeltje kaviaar.

Smakelijk!

 

 

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter