Maisbroodje met pulled chicken, barbecue saus en frisse koolsla

september 8, 2017

Soms wandel ik doelloos een slager of viswinkel binnen om op dat moment zelf te beslissen wat er die avond op mijn bord zal liggen. Het kan soms nogal wat argwaan opwekken als ik daar een kwartiertje binnensmonds mompelend sta te staren naar de verkoopwaren, dat besef ik maar al te goed. Dus, bij deze,…

Lieve slager, bakker, vishandelaar en bijna gepensioneerde rekkenvulster van de supermarkt. Wees niet bang van mompelende, blanke man met wallen zo diep als grand canyon en maag knorrend als brullende beer. Ik heb geen slechte bedoelingen, ik ben geen voedingsvoyeur en ik ben zeker niet weggelopen uit de nabij gelegen psychiatrische instelling. Ik ben gewoon even een receptje aan het samenstellen in mijn hoofd, meer dan dat is het niet. Zo ook afgelopen vrijdag.

Een kaal geplukt beestje van om en bij de 3 kg en met bilspieren waar Serena Williams nog een puntje aan kan zuigen, lonkt naar mij van achter de vitrine. Een stevige moederkip, super mals en er zit enorm veel vlees aan, roept Stijn van slagerij De Bokke mij toe vanachter de toonbank.

Een moederkip? Is dat een officiële naam? Dat klinkt zo kinderverhaal/Disneyfilm achtig!

Ja, een moederkip is gewoon een iets ouder kippetje dat vooral gekweekt werd om eieren te leggen. Een kip die zijn maagdelijkheid al lang kwijt is dus en één met veel vlees aan net omdat hij iets ouder is en langer heeft rondgelopen. Ideaal om bijvoorbeeld pulled chicken te maken. 

Aha, dat klinkt als muziek in mijn oren! Doe die CILF (Chicken I’d Like to Frie) maar in een tassie dan ga ik er mee aan de slag. 

En zo geschiedde beste lezertjes. Een paar uurtjes later liep de barbecue saus langs mijn hals naar beneden om vervolgens een moeilijk te verwijderen vlek achter te laten op mijn shirt. Maar ik moet zeggen, qua prijs kwaliteit kan je met zo’n moederkip absoluut niet sukkelen. Er zit veel meer vlees aan dan aan een gewone braadkip uit de supermarkt en qua smaak is hij echt top. Bovendien kan je met de restjes nog andere heerlijke dingen doen. Zoals een bagel met kipsalade maken bijvoorbeeld. Dat receptje komt binnenkort online.

Dit heb je nodig:

 • 1 moederkip (Slagerij De Bokke)
 • verse kippenbouillon
 • bijkomstig: selder,ui,wortel, laurier, peperbolletjes
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 1 theelepel gerookt paprika poeder
 • paar druppels tabasco
 • 1 eetlepel ketchup
 • 1 eetlepel azijn
 • 2 eetlepels bruine suiker
 • 1 teentje look
 • 1 ajuin fijngesnipperd
 • kippenkruiden
 • 1 rode kool
 • 1 witte kool
 • ijsbergsla
 • 2 eetlepels yoghurt
 • 1 eetlepel mayonaise
 • paar druppels zoetzure chili saus
 • verse peterselie
 • broodjes

Zo ga je te werk:

 1. Verwijder de billen en de vleugels van de kip zodat de kip gemakkelijker in de kookpot kan. Doe vervolgens de bouillon bij de kip zodat hij onderstaat. Je kan nog extra smaak toevoegen door wortel, selder, ui, look, laurier wat peperbollen toe te voegen.
 2. Laat de kip garen op een zacht vuur voor ongeveer 1.5 uur. Als de kip uit mekaar valt dan is hij klaar. Scheur met een vork de kip in dunne reepjes vlees.
 3. Bewaar het vocht waarin de kip gegaard is.
 4. Snijd een ajuin fijn en fruit aan. Doe er de look en de suiker bij. Je hoeft de look niet te snijden.
 5. Voeg de tomatenpuree toe en laat even meebakken. Zo haal je de bittere smaak weg.
 6. Doe het gerookte paprika poeder erbij en blus met de azijn. Doe de tabasco erbij en voeg 2 grote lepels van de bouillon toe. Laat inkoken en proef af en toe of je wat extra suiker of azijn moet toevoegen. De bedoeling is om een zoet zure barbeque saus te bekomen.
 7. Op het einde voeg je de ketchup toe.
 8. Kruid de pulled kip met kippenkruiden, peper en zout. Bak krokant aan in wat olijfolie.
 9. Als de kip krokant is voeg dan de saus toe en laat inkoken.
 10. Snijd de kool en ijsbergsla in zeer fijne reepjes. Kruid met peper en zout.
 11. Voeg de mayonaise, de yoghurt en de chili saus toe.
 12. Snijd de maisbroodjes in twee en bak krokant in de oven.
 13. Stel de broodjes samen en werk af met wat verse peterselie en eventueel wat gebakken uitjes.

Smakelijk!

Kip over? Volgende week maak ik deze overheerlijke bagels met verse kipsalade. Tot dan!

 

 

Of een ander recept?

13 Reacties

 • Reply
  Jenny - IkReis
  september 10, 2017 at 09:47

  Klinkt als een heerlijk recept!

  Om eerlijk te zijn kende ik de term moederkip ook niet. Ik geloof direct dat de smaak goed is: dat vind ik ook altijd van kip in Azië. En dat zijn vast allemaal moederkippen.

 • Reply
  Girls-Things
  september 10, 2017 at 09:56

  Oeh dat lijkt mij heel erg lekker! Ziet er echt goed uit.

 • Reply
  Nicole Orriëns
  september 10, 2017 at 13:15

  Het water loopt me gewoon in de mond als ik die broodjes zie. Ik moet volgens mij eerst wat gaan eten nu!

 • Reply
  Janet
  september 10, 2017 at 18:52

  Dat broodje ziet er heelijk uit. Ik ben gek op kip!

 • Reply
  marjolein
  september 10, 2017 at 19:42

  Dat ziet er heel smakelijk uit. Ook een lekkere combi zo, leuk om mijn vrienden te serveren, nice!

 • Reply
  Kimberly
  september 11, 2017 at 07:07

  Ziet er zeer smakelijk uit! Majmmie!

 • Reply
  Lodi
  september 12, 2017 at 07:23

  Heerlijk, het ziet er erg lekker uit!

 • Reply
  Dhini
  september 12, 2017 at 07:45

  Dit lijkt mij lekker uit. Love sla

 • Reply
  Sylvia
  september 12, 2017 at 07:53

  Ziet er super lekker uit

 • Reply
  Eva
  september 12, 2017 at 09:04

  Dit ga ik zeker een keer proberen, ziet er heerlijk uit.. En ik krijg er gewoon trek van. haha

 • Reply
  Danella
  september 12, 2017 at 09:33

  Oh dit ziet er echt heerlijk uit. Ben gek op dit soort broodjes!

 • Reply
  Kristof
  september 12, 2017 at 10:19

  Lekker! Heb toevallig dit weekend nog pulled chicken gegeten. Mooie foto’s ook.

 • Reply
  Bagel met verse kip salade, geroosterde zoete paprika en rucola - The Messy Chef
  september 24, 2017 at 17:56

  […] week postte ik hier een receptje met moederkip en aangezien dat nogal een serieus beestje was, had ik genoeg vlees over om er nog […]

 • Laat een reactie achter