Makreel met linzen en snijbiet

mei 24, 2022
Makreel met linzen

Makreel met linzen en snijbiet

Het stuur van mijn gloednieuwe tweedehands koersfiets haakt in die van mijn vriendin haar elektrische fiets. Zo staan ze samen gezellig in het tuinhuis te keuvelen tot wanneer ik ze van mekaar losruk. Dan gaan alle remmen los. Door de velden hangend in allerlei bochten en zelf wanneer er geen bochten zijn dan wring ik mij er door.  Ik tapdans op de trappers en rijd een explosieve rumba over de kasseien. Tot wanneer ik volledig stilval. Tot de energie uit mijn benen loopt als de lucht uit een door een te scherpe teennagel kapot geprikte opblaaskrokodil. En dan denk ik terug aan de twee andere wielen van het uit mekaar getrokken koppel. Aan haar elektrische gedrevenheid. Hoe zeer ik naar haar vlot ronddraaiend kettingenspel verlang. De laatste 10 km huiswaarts zijn een maat voor niets. Ik duw de trappers hard naar beneden zodat ze vanzelf terug naar boven gaan. De eenzame fietser is maar zo sterk als wat hij gegeten heeft. Je koopt geen kilometers met een salade geitenkaas, wel met een portie vette makreel met linzen.

Gemaakt met de groene linzen van Delhaize.

Ingrediënten voor: 2
Prep Time: 15 Cooking Time: 25

Ingrediënten

  • • 1 el honing
  • • 1 citroen
  • • 1 tahin
  • • 160 Linzen
  • • 500 ml water
  • • Portie snijbiet
  • • Verse koriander
  • • ½ rode ui
  • • 3 makreel filets
  • • Peper en zout
  • • Olijfolie
  • • Chili vlokken
  • • Sesamzaadjes

Instructies

1

Snijd de graten uit de makreelfilets. Kruid met peper en zout en dep goed droog.

2

Kook de groene linzen klaar zoals beschreven op het pakje (20 min in gezouten water). Giet af, spoel onder koud water en laat goed droog worden. Ik eet linzen het liefst koud.

3

Snijd de steeltjes van de snijbiet erg fijn. Snijd de bladeren fijn maar hou ze opzij.

4

Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de steeltjes tot wanneer ze gaar zijn. Eventueel kan je af en toe een scheutje water toevoegen. Kruid met peper en zout. Voeg op het einde de bladeren toe en bak nog 3 minuten mee tot ze zacht zijn. Laat afkoelen.

5

Meng de honing, tahin en sap van citroen samen met 3 olijfolie voor de dressing. Bak de makreelfilets ongeveer 3 minuten op de velkant tot wanneer ze gaar zijn. Roer de snijbiet door de linzen, kruid met peper en zout. Voeg de dressing, chilivlokken, sesam en fijngesneden ui en koriander toe.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter