Pasta alla Norma met aubergine

november 8, 2017

Er mochten dan wel twee dubbelgevouwen boterhammen met hespenworst in mijn okergele boterhammendoos van LU gezeten hebben, als ik ‘s morgens, bij het inschenken van een kommetje Honey pops, het kookboek van Carluccio op de keukentafel zag liggen dan wist ik dat er toch nog iets lekkers op mijn bord ging liggen die dag.

Het moet één van de eerste kookboeken geweest zijn die ik ooit in mijn handen gehad heb. “Mijn Italiaanse keuken is een feest”, zo noemde mijn moeders gids naar een volmaakt avondmaal. Een boek vol ongecompliceerde, Italiaanse heerlijkheden gemaakt zonder al te veel poespas en met veel verse ingrediënten. Gisteren, met het overlijden van de chef van dat boek, greep ik nog eens terug naar één van die gerechtjes.

Pasta alla Norma, wat een voltreffer is mij dat. En daar dachten jullie duidelijk ook zo over. Ik hield gisteren namelijk een kleine stemming op mijn Instagram pagina en daar stemde maar liefst 74% van mijn volgers voor het recept van dit gerechtje. U vraagt, wij draaien!

Voor een echt lekkere tomatensaus gebruik ik vaak San Marzano tomaten. Die zijn ietsje duurder en niet overal te verkrijgen maar ze zijn zo veel lekkerder, zoeter en voller van smaak. Echt, moet je eens proberen!

Dit heb je nodig 2 personen:

 • 2 aubergines
 • 1 potje ricotta
 • 2 tenen look
 • tijm, rozemarijn, basilicum, laurier
 • 1 sjalotje
 • snuifje suiker
 • peper en zout
 • 1 blik San  Marzano tomaten (te verkrijgen bij AH)
 • spaghetti
 • Parmezaanse kaas

Zo ga je te werk:

 1. Snijd de sjalot fijn. Fruit aan in olijfolie.
 2. Doe er een teentje look en verse kruiden bij.
 3. Doe de tomaten er bij en laat een uur op een zacht vuurtje koken. Een nachtje laten staan helpt ook voor een betere smaak!
 4. Snijd de aubergines in twee en maak er een paar kruisjes in.
 5. Snijd de look in stukken en stop ze in de aubergine. Stop er ook wat kruiden in.
 6. Kruid met peper en zout en giet er olijfolie over.
 7. Rooster in de oven op 200 graden voor ongeveer een halfuur tot de aubergine zacht is.
 8. Haal het vruchtvlees uit de beide aubergines en doe in de blender samen met de saus. Haal wel eerst de takjes kruiden er uit.
 9. Doe er een grote lepel ricotta bij en mix tot een fijne saus. Kruid nog bij met peper, zout en eventueel een snuifje suiker. Zet op een zacht vuurtje.
 10. Hou twee helften opzij en snijdt de andere helften fijn.
 11. Kook de spaghetti al dente.
 12. Voeg de fijngesneden aubergine toe en werk af met basilicum blaadjes en Parmezaanse kaas.
 13. Serveer in de aubergine zelf.

 

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter