/

Belgisch breakfast: asperges a la flamande

april 12, 2019
asperges a la flamande

-Belgisch breakfast: asperges a la flamande-

Op reis zou ik mij wel eens durven wagen aan een full Englisch breakfast. Niet dat dat erg past bij een temperatuur dat stilletjes richting de 30 graden klimt, maar het past gewoon erg bij ‘het op reis gaan’. Hoe de Engelsen op reis elke dag zo iets binnenkrijgen, dat is mij wel een raadsel. Al kan het alcoholverbruik gedurende de dag dat natuurlijk wel rechtvaardigen. Waar ik naar toe wil (buiten naar Spanje of Frankrijk op dit moment), is dat er eigenlijk iets zou moeten bestaan als een ‘Belgisch breakfast’. Bestaat dat?  Naast een Engels ontbijt weet ik hoe een klassiek Spaans ontbijt er uit ziet en om te weten wat een Frans ontbijt zoal allemaal bevat, hoef je Google niet te raadplegen. Maar wat eet de gemiddelde Belg als ontbijt? Een boterhammetje met choco? Een potje Honey Pops? Ik heb eigenlijk geen idee.

‘Asperges a la flamande’ is een oer-Belgisch gerecht dat eigenlijk best wel kan gegeten worden als ontbijt. Ik bedoel zo’n Engels ontbijt is toch eigenlijk ook gewoon een avondmaal met een stukje brood bij? Het bevat tomaten, worst, bonen, aardappelen,… Vertrekkend vanuit die gedachte, zette ik vorig weekend de ontbijttafel klaar en serveerde ik mijn vriendin een bordje asperges bij de koffie. Toegegeven, als je een paar chocoladekoeken verwacht op zondag ochtend is dat natuurlijk wel even aanpassen. Klagen heeft ze alleszins niet gedaan. Integendeel, op Paasmaandag komt dit Belgisch breakfast gewoon terug op tafel! Yolo!

Trouwens, op de website van Solo kan je stemmen voor jouw favoriete Belgische klassieker en zo erg leuke prijzen winnen! Laat mij ook even weten wat jouw favoriete Belgische klassieker is want ik ben ook benieuwd!

Meer recepten met witte asperges kan je hier vinden.

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

 • 1 bussel witte asperges
 • 1 liter water
 • 2 eieren
 • 1 bosje peterselie
 • 1 el solo Bakken en Braden
 • Peper en zout
 • Krokante aardappelfrietjes chips
 • Handvol kerstomaatjes
 • 1 teen look
 • 2 witte pensen
 • nootmuskaat, peper en zout

Instructies

1

Schil de asperges met een dunschiller en snijd de harde eindjes af.

2

Kook ze al dente in kokend water met een snuif zout.

3

Laat de asperges uitlekken op een keukenhanddoek.

4

Hak de peterselie

5

Zet een pan op het vuur en smelt daarin een klontje boter. Bak de witte pensen.

6

Zet een tweede pan op het vuur en smelt ook daarin een klont boter. Kleur de asperges in de boter en voeg een handvol tomaatjes toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

7

Laat ze even meebakken tot ze openspringen. Voeg een lepel gehakte peterselie toe en een volledige teen look (die halen we er later uit).

8

Bak 2 eitjes in dezelfde pan als de worst.

9

Serveer en werk af met krokante aardappel frietjes

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter