Tartaar van steak met uienringen

augustus 10, 2021
Tartaar van steak

Tartaar van steak met uienringen

Ik zit in de zetel en probeer een bijhorende tekst te bedenken bij deze foto. De dampkap is bezig aan zijn laatste toonhoogtes tot het laatste wolkje frituurdamp is opgezogen en vriendelijk verzocht werd het feestje buiten verder te zetten. De buren zullen mij morgen bij het oprijden van hun auto laten weten dat het weer lekker rook gisterenavond. Ik zal ze gelijk geven. Ik staar voor mij uit, de laptop op schoot. Op de achtergrond flitsen de verslagen van een dag olympische spelen voorbij. Zonder geluid zodat ik mij kan concentreren. Er komt weinig tot niets. Geen geniale ingeving. Geen dagboekfragmentje uit mijn jeugd dat geschreven werd na mijn eerste steak tartaar. Ik geef het op, zuig de ui uit zijn krokant korstje en eet daarna toch nog dat krokant korstje op. Ik schuif het bord terug op de rug van mijn laptop die ik net heb dichtgeslagen. Eten gaat op dit moment makkelijker dan schrijven.

Steak tartaar met onion rings en gepekelde enoki. Een Klassieker, maar dan niet op klassieke wijze. Wel men een stukje vlees van bij ons. Wel met een glaasje Belgisch water. Niet zo lokaal als de zetel waar ik niet uit raak, maar wel lokaal!

 

Ingrediënten

 • • 1 a 2 chateaubriand
 • • 1 sjalotje
 • • 6 takjes bieslook
 • • 1 eetlepel sojasaus
 • • Paar druppels tabasco/sriracha
 • • 3 druppels sesamolie
 • • 1 grote augurk (of 3 kleintjes)
 • • 2 eetlepels mayonaise
 • • 2 grote uien
 • • 200 g zelfrijzende bloem
 • • 3 eetlepels maizena
 • • 1 tl zout
 • • 1 fris biertje
 • • 2 eitjes
 • • 60 g enoki champignon
 • • 100 ml azijn
 • • 3 tl suiker
 • • 100 ml water
 • • Peper en zout
 • • 2 blaadjes laurier
 • • 2 kruidnagel

Instructies

1

Meng de suiker, azijn, laurier, kruidnagel en water in een steelpan en warm op net voor kookpunt. Giet bij de champignons en laat afkoelen.

2

Snijd het vlees in fijne reepjes en vervolgens in fijne blokjes. Snijd een sjalotje en bieslook fijn. Meng onder de tartaar samen met de sojasaus, chilisaus, sesamolie, fijngesneden augurk , peper en zout.

3

Meng de mayonaise met de sesamolie.

4

Verwarm de friteuse op 180 graden. Meng de bloem en de Maizena. Voeg het koude bier toe en roer tot je een glad beslag hebt. Snijd de uien in ringen, dop ze in het beslag en frituur ongeveer 1,5 minuten tot ze goudbruin zijn.

5

Serveer de tartaar met de uienringen, een lepeltje mayonaise en werk af met de gepekelde groentjes.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter