/

Tortilla met veggie sea salad, zoete aardappel en zoetzure ui

maart 24, 2020
Tortilla

-Tortilla met veggie sea salad, zoete aardappel en zoetzure ui-

Paul had het reilen en zeilen aan boord van de vissersboot meegekregen van zijn vader. Een stoere zeebonk waarvan de tatoeëur  ooit geweigerd had om een anker op zijn staalharde biceps te plaatsen uit angst voor materiaalschade.  De golven waarschuwden mekaar wanneer de woest kolkende zeeman zijn netten uitgooide en gedwee zwom de vis zich daarin vast.  Zich scheren deed hij met zijn fileermes waardoor er, later die avond, al eens een haar in de boter zat. Maar daar zag hij geen graten in.  Zijn zoon Paul was anders. Een mager zeeknaapje met blonde krullen, verlegen roodgekleurde wangetjes en gebarsten lippen met daarboven een paar donshaartjes. Een groter contrast kon niet. Als kind had Paul zich wel altijd afgevraagd waarom zijn moeder zoveel brieven verkeerd frankeerde en hoe het kwam dat de postbode zijn fiets in de achtertuin parkeerde als de kapitein uit varen was. Hij dwong zichzelf daar niet teveel over na te denken.

Het grootste verschil zat hem in hun eetgewoontes.  In het begin had hij het een vorm van muiterij genoemd, maar hij had zijn zoon aanvaard zoals hij was. Een vegetariër.  De overige manschappen van ‘Mama’s Kleine Gernoaze’ zouden minder begripvol zijn, dat wist hij. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat ze iemand van de plank in het sop lieten lopen omdat die teveel naar de normen van ‘de nieuwe wereld’ gevormd was.  En zo geschiedde. Zoals gewoonlijk maakte moeder, voor het uitvaren van de boot, de boterhammen.  Als ex-begrafenisonderneemster had ze ervaring met de uitvaart, maar na de geboorte van Paul was ze huismoeder geworden.  Ze zou instaan voor de was en de plas. En de post natuurlijk.  De kapitein kreeg vijf grote ‘stuutjes’ met huisgemaakte vissalade mee, haar zoon 3 stuutjes met een vegetarische variant en ééntje met choco. Die boterhammen zou ze overigens bijna zo waterdicht inpakken met aluminiumfolie dat ze perfect de Titanic van het zinken had kunnen beletten. Klokslag 6 uur in de ochtend zouden vader, zoon en de bemanning van Oostende’s bekendste vissersbootje ontbijten bij het opkomen van de zon.  Geen mens of vis die ooit Paul zijn voorkeur voor vegetarisme zou doorhebben.

 

Goed, de essentie van dit verhaal liever vriendjes en vriendinnetjes. Afgelopen week kreeg ik een pakketje van Bonrill met daarin een vegetarische sea salad. Nu ben ik wel een surimi-smeerder van nature, maar ik wou deze toch eens proberen onder het moto #steunlokaal en #ikkoopbelgisch. Toegegeven, ik was fan. Nu ja, ik ben fan. De veggie spreads van Bonrill hebben de smaak en textuur van een echte vissalade en worden gemaakt op basis van oesterzwam. Waarom oesterzwammen? Oesterzwammen zijn rijk aan vezels en zijn een natuurlijke bron van micronutrienten (vitaminen, mineralen,…) . Bovendien hebben  ze een heerlijke umami-smaak.

Ik sneed een paar kleinere tortilla’s uit een grotere tortilla, belegde ze met gebakken paprika, pijnboompitten, venkel en zoete aardappel. Daarboven wat van deze sea salad en ik werkte af met gepekelde ui. Heel makkelijk, maar wat een bom van smaken!

Wil jij deze veggie sea salad ook eens proberen? Hij is vanaf 23 maart te koop in Colruyt! Ik neem hoe dan ook nog eens een potje mee om de Belgische ondernemer extra te steunen in deze moeilijke tijden. Oh, en ook omdat ik het lekker vind natuurlijk.

 

Dit is een samenwerking met BonRill.

Deze blogpost bevat mijn oprechte bevindingen.

 

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

 • 1 kleine zoete aardappel
 • 1/4 venkel
 • 1 zoete paprika
 • handje pijnboompitten
 • vegie sea salad
 • 1 rode ui
 • 4 eetlepels azijn (dragon,...)
 • 2 eetlepels suiker
 • 100 ml water
 • 1 eetlepel suiker
 • 2 grote tortilla's of 4 kleintjes
 • lookpoeder
 • peper en zout
 • olijfolie
 • gedroogde tijm

Instructies

1

Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes

2

Doe hetzelfde met de paprika en de venkel.

3

Zet een steelpannetje op het vuur met daarin het water, suiker, zout en azijn. Laat even opkoken. Proef of de balans zoet-zuur goed zit. Voeg eventueel aromaten toe (peperbolletjes, laurier, kruidnagel, kardemon)

4

Snijd de ui in fijne ringen, doe ze in een kommetje en giet de pekel er bij. Laat afkoelen.

5

Bak de aardappel, venkel en paprika krokant in een scheut olijfolie. Kruid met peper, zout, look en tijm. Voeg op het einde de nootjes toe.

6

Snijd kleine tortilla's uit de grote (of laat ze zo) en bak die even aan in een grillpan (of gewone pan)

7

Vul ze met het mengsel van zoete aardappel, vervolgens de veggie spread en werk af met de uitjes en wat groen van de venkel.

8

Heb je nog sriracha in huis? Heerlijk om mee af te werken!

 

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter