/ / /

Vijgen met geitenkaasmousse, bladerdeeg en spek

november 24, 2020
Vijgen

Vijgen met geitenkaasmousse, bladerdeeg en spek

Mijn Frans is niet zo denderend, bijna ‘hollandsiaans’. Maar ik trek mijn plan wel, je tire mon plan. Met een herbruikbare zak van de Lidl rond een verbrande schouder, slenter ik op mijn slippers tussen de naïef opgestelde kraampjes. Op missie gezonden door vrouw en kind, die ondertussen op een opblaaskrokodil in het zwembad liggen.  Niet dat dat een straf is. Buiten die zak op die verbrande schouder dan. Veel avontuurlijker dan naar een nabijgelegen Franse markt gaan, zwemmen, eten en drinken waren onze reizen de laatste jaren niet. Ik herinner mij wel nog een nagelbijter van een partijtje scrabble, dat wel. Op vakantie zoek ik de rust en de rijkdom van de streek op. En volgende zomer zit ik daar weer. In Zuid Frankrijk. Ik zweer het je. Dat moet. Met 2 glazen wijn, 2 kinderen die een middagdutje doen en 2 volwassenen die vechten voor de laatste vijgen. Mijn zak staat klaar, mijn schouders zijn nu al ingesmeerd.

O revwaar ee a bjientoot!

 

Dit recept komt er in samenwerking met Relivakantie. Reli bestaat uit een klein team van mensen die net als ik een grote liefde hebben voor Frankrijk. Ze helpen graag bij het op zoek gaan naar een ideale vakantiewoning en bezoeken ook elk huis persoonlijk om zo zeker te zijn van de kwaliteit.  Op de website zie je ook veel foto’s, beoordelingen zodat je exact weet waar je je aan kan verwachten. Een kwestie van op beide oren te kunnen slapen dat je echt die rust krijgt waar je naar op zoek bent. Een zorg minder in een zorgeloze vakantie. Want dat vind ik, persoonlijk, toch soms wat stresserend wanneer je privé bij iemand huurt.

Meer info vind je hier

Ingrediënten voor: 2-4

Ingrediënten

 • 1 rol bladerdeeg
 • 12 vijgjes of 5 grote
 • Olijfolie
 • 3 tl honing
 • 2 eetlepels rode wijn azijn
 • 10 sneetjes gerookt spek
 • 2 eetlepels pompoenpitten
 • 120 ml room
 • 150 g zachte geitenkaas
 • Paar druppels citroensap
 • Takje rozemarijn
 • Peper en zout

Instructies

1

Klop de room op tot die de dikte van yoghurt heeft. Voeg dan de geitenkaas toe. Kruid met peper, zout, een paar druppels citroensap en rasp er ook een deeltje van de schil(zeste) door. Laat opstijven in de koelkast.

2

Neem een pan met daarin een klein scheutje olijfolie. Bak het spek krokant en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Gebruik dezelfde pan voor de dressing. Het vet van het spek geeft namelijk je dressing net dat beetje extra. Blus de pan met de azijn en 2 theelepels honing. Laat 30 seconden inkoken op een zacht vuurtje terwijl je roert. Giet af en serveer lauw.

3

Rol het bladerdeeg op tot een worst en snijd er stukjes van. Bak de stukjes bladerdeeg krokant in een pan. Kruid met peper en zout en let het takje rozemarijn erbij zodat ze die smaak opnemen.

4

Halveer de vijgen en bak ze kort aan in de pan. Hou 1 a 2 vijgen over voor later. Voeg de rest van de honing toe, laat karamelliseren en haal van het vuur. Kruid met een snufje zout. Snijd dunne schijfjes van de overige vijgen.

5

Serveer de geitenkaasmousse op een groot bord. Leg daarop de warme vijgen, de schijfjes rauwe vijg, het spek, de pompoenpitjes en werk af met de dressing en onze stukjes bladerdeeg.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter