Wat is: de mystery box challenge

april 18, 2017

Recepten uitdokteren, bewerken en tunen mag dan heel leuk zijn, het is met een overbevolking aan foodblogs en receptenpagina’s erg moeilijk om nog heel creatief uit de hoek te komen. En dus daag ik mijzelf uit. Beter nog, ik word in dit onderdeel uitgedaagd door mijn vriendin en door jullie.

De mystery box, mijn favoriete onderdeel uit mijn overigens favoriete kookprogramma “Masterchef”. Kandidaten worden verplicht om diep in hun creatieve brein te graven en een gerecht te maken met een aantal door de jury opgelegde ingrediënten. Ze zijn daarbij, om gerechten zoals steak met chocolade saus en augurken te vermijden, niet verplicht alles uit de box te gebruiken maar ze moeten de jury wel een volwaardige en heerlijke maaltijd voorschotelen.

En dat is dus exact wat ook ik zal doen (proberen). Een leuke uitdaging voor mij, en de ideale manier om jullie te motiveren om te koken met de ingrediënten die je voor handen hebt, in de plaats van om de haverklap een weekloontje uit te geven aan de zoveelste overvolle winkelkar. #beetjemaatschappelijknutaankoppelenenal.

Om te voorkomen dat ik tijdens het avondmaal een advocaat onder mijn hoede moet nemen, een aantal regeltjes:

Regel 1.0

De chef in kwestie kan tijdens zijn cook off ten alle tijde gebruik maken van een basispakket. Deze bevat:

Melk, room, eieren, bloem, boter, olijfolie, bouillon, peper, zout, azijn, suiker en een aantal basis gedroogde kruiden.

Regel 2.0

De mystery box bevat een selectie van vijf tot tien ingrediënten. Het is aan de chef om te beslissen welke van de voorgestelde producten hij zal verwerken in zijn gerecht. Dit om te voorkomen dat de vriendin van de chef wraak kan nemen, na het niet correct wegleggen van zijn sokken, door ingrediënten zoals zoute drop, zoethout of die zonet genoemde sokken aan de mysterie box toe te voegen. Van een uitdaging gesproken, dat wel!

Regel 3.0

Het is ten strengste verboden om tijdens de nachtelijke pipi pauze als een volleerde ninja het huis af te zoeken naar de inhoud van de mystery box. De mystery box moet ten alle tijden, althans tot de volgende dag, een….. jah…. mystery blijven. Indien de chef in kwestie betrapt wordt op koken met voorbedachte rade, zal hij daarvoor bestraft worden met een door de vriendin gekookte maaltijd (grapje uiteraard). Voor minder hallucinante straffen rekent de chef op de goodwill van zijn lezers.

 

Ok, maar kunnen we er wel zeker van zijn dat de chef en zijn vriendin niet Bonnie & Clyde gewijs via deze weg het foodbloggers wereldje willen beliegen en bedriegen door onder één hoedje te spelen?

Neen, maar een beetje vertrouwen in de mens kan geen kwaad…

 

Wil jij ook eens een mysterie box samenstellen? Mail de inhoud van je kelder, je koelkast of stuur gewoon random een aantal ingrediënten hier door en wie weet (ik zal het alleszins niet weten aangezien dit mail adres beheerd wordt door mijn entourage) ga ik binnenkort met jouw ingrediënten aan de slag. Hou het misschien wel een beetje realistisch en budgetvriendelijk 😉

Volg mij op Instagram en zie zo live de paniek in de ogen van de chef, de totale chaos in de keuken en wie weet zelf een afgesneden vingerkootje.

 

 

Of een ander recept?

15 Reacties

 • Reply
  Irina
  mei 3, 2017 at 10:14

  Wat een onwijs tof concept! Ik ben heel erg benieuwd wat je er van gaat maken ^^

  • Reply
   Jelle Beeckman
   mei 3, 2017 at 10:38

   Dankje Irina,

   Vrijdag komt de eerste challenge online :p Ben zelf ook benieuwd hehe.

 • Reply
  Astrid
  mei 3, 2017 at 11:08

  Wat een leuke uitdaging! Ik ben benieuwd wat je op tafel gaat toveren 🙂 Ik zou als samensteller er wat vergeten groenten instoppen of lekker zomerfruit zoals aardbeien en blauwe bessen.

  • Reply
   Jelle Beeckman
   mei 3, 2017 at 11:09

   Hej Astrid,
   Goed idee! Je mag altijd zelf een box samenstellen en doormailen naar mijn vriendin he (zie onderaan).

 • Reply
  Frederique
  mei 3, 2017 at 14:09

  Ha wat superleuk!! 🙂

 • Reply
  Eline
  mei 3, 2017 at 14:25

  Haha wat een onwijs leuke challenge! Helaas is onze koelkast écht volledig leeg op dit moment. Er ligt enkel een potje advocaat en wat fetakaas. Wij eten deze avond bij mijn schoonmoeder, lekker makkelijk dus! 😉

  • Reply
   Jelle Beeckman
   mei 3, 2017 at 14:41

   Haha ja denk dat dat ook de beste beslissing is haha :p Ma als je frigo nog eens vol is, daag me dan maar eens uit hehe :p

 • Reply
  Laura
  mei 3, 2017 at 14:40

  Echt een leuk idee! Ik ben zelf ook een fervent master chef kijker, samen met de mama 😀
  Ben benieuwd wat je tevoorschijn gaat toveren!

  • Reply
   Jelle Beeckman
   mei 3, 2017 at 14:43

   Zalig he Masterchef! Tis nu momenteel wel even niet op de buis 🙁 Ben ook eens benieuwd, tis allesinds wel spannend hehe. Daag me gerust ook even uit he!

 • Reply
  Danella
  mei 3, 2017 at 20:27

  Wat een leuk idee. De Mysterie Box is ook altijd één van mijn favoriete onderdelen van Masterchef. Ben benieuwd wat je ervan gemaakt hebt, zal vrijdag een kijkje nemen.

  • Reply
   Jelle Beeckman
   mei 3, 2017 at 22:37

   Hehe ja blijkbaar ben ik dan toch niet de enige die daar fan van ben 🙂 Stuur gerust ook even zelf een box in he, laat je gaan 😉 Ik tag je dan wel effe 🙂

 • Reply
  Laura | It's a Food Life
  mei 4, 2017 at 11:30

  Wat een leuk concept zeg! Ik heb een hele tijd masterchef gevolgd maar nu al een tijdje niet meer. Ik ben benieuwd wat je gaat maken! Liefs, Laura

  • Reply
   Jelle Beeckman
   mei 4, 2017 at 13:48

   Bedankt voor je leuke berichtje 🙂 Vrijdag komt de eerste online dus kom zeker eens je mening geven 😉

 • Reply
  Sarah
  mei 4, 2017 at 18:45

  Dat is nu eens origineel 🙂 Super tof idee!

  • Reply
   Jelle Beeckman
   mei 4, 2017 at 18:49

   Dankje Sarah 🙂 De eerste komt morgen online trouwens 🙂

  Laat een reactie achter