Mystery box: iets met rode biet, witte pens en koolrabi

mei 11, 2017

Als een koppige uk die zijn spaghetti niet wil opeten omdat de groentjes niet fijn genoeg gesneden zijn. De armen gekruist, een pruillip en een ontluikende traan dat klaar hangt om over zijn wang te rollen. Zo zie ik er uit als ik weer zo’n rode, naar aarde smakende, knol in mijn bord zie liggen.

Rode biet, ik ben er niet echt wild van. Een beetje van die aardse smaak kan ik best nog pruimen maar te vaak heb ik de neiging om bij het dekken van de tafel ook een spade en riek naast de borden te leggen. Nu, ik weet dat, mijn familie weet dat en mijn vriendin weet dat. En toch, toch vond ik er zo ééntje in de mystery box van vorige week. Damn you woman!  Maak dan maar eens iets met rode biet dat je wel lekker vind, moet ze vermoedelijk gedacht hebben. Dit begint meer en meer te neigen naar intra familiaal pestgedrag als je’t mij vraagt. Maar niemand vraagt het mij.

En dat is, raar maar waar, dus wel degelijk gelukt. Toegegeven, ik heb de rode biet niet helemaal gebruikt en heb ze in hele kleine stukjes gesneden maar ik heb wel flink mijn bordje leeggegeten. En zo mocht ik na een aflevering van Bumba toch nog een yoghurtje als dessertje.

Voor de rest gebruikte ik de koolrabi, een soort kruising tussen kool en een raap. Qua smaak en textuur leunt deze groente overigens dicht aan bij de bloemkool. Althans, de stam ervan. Ik gebruikte de waterkers om er een heerlijke olie van te maken en koos uiteraard ook voor de witte pens. Ondanks al mijn rode biet issues dus toch een heerlijk gerechtje.

Wat zouden jullie gemaakt hebben met deze ingrediënten?

 

Rode biet met koolrabi, waterkers en witte worst

 Risotto van rode biet, koolrabi, witte pens en waterkers

 

Rode biet met koolrabi, waterkers en witte worst

 

Dit heb je nodig (voor twee personen):

 • risotto rijst
 • 1 rode biet
 • 1 koolrabi
 • 4 witte pensen
 • bouillon (kip)
 • olijfolie
 • boter
 • waterkers
 • lookkruiden

Zo ga je te werk:

 1. Bak de (ongeveer 2 lege waterglazen gevuld met rijst) rijst aan in olijfolie. Blus met een glas kippenbouillon. Als die bijna volledig is ingekookt, doe er dan stelsel matig weer wat bouillon bij tot de rijst mooi al dente is. Normaal blus ik altijd met witte wijn, maar die had ik niet gekregen. 😉 Maar het kan dus ook best zonder.
 2. Kook de rode biet tot wanneer je er met een mesje door kan en verwijder de schil. Je kan ook voorgekookte rode biet kopen in de versafdeling van de supermarkt. Laat even afkoelen en snijd vervolgens in kleine stukjes. Hou wat aan de kant voor de afwerking.
 3. Voeg de rode biet blokjes toe aan de risotto zodat deze een mooie, rode kleur krijgt.
 4. Gebruik de mandoline om fijne schijfjes van de koolrabi te snijden. Hou een deel rauw en frituur een deel tot wanneer ze krokant zijn. Kruid de rauwe plakjes met peper, zout en een beetje olijfolie.
 5. Snijd de overgebleven koolrabi in fijne blokjes en bak ze aan in een beetje boter. Voeg een kleine scheut water toe en kruid met peper en zout.
 6. Bak de witte pens in een klontje boter.
 7. Doe de waterkers met een scheut olijfolie in een blender. Kruid met peper, zout en lookkruiden. Houd fris in de koelkast.
 8. Dresseer de borden.
 9. Tip: werk af met wat Parmezaanse kaas. Als je die hebt natuurlijk.

Wil jij ook eens een mysterie box samenstellen? Mail de inhoud van je kelder, je koelkast of stuur gewoon random een aantal ingrediënten hier door en wie weet (ik zal het alleszins niet weten aangezien dit mail adres beheerd wordt door mijn entourage) ga ik binnenkort met jouw ingrediënten aan de slag.

Volg mij op Instagram en zie zo live de paniek in de ogen van de chef, de totale chaos in de keuken en wie weet zelf een afgesneden vingerkootje.

 

 

 

 

Of een ander recept?

2 Reacties

 • Reply
  Marlous
  mei 12, 2017 at 10:02

  Haha, ik ben ook niet echt fan van rode biet. Maar eerlijk gezegd deed die ‘witte pens’ me meer gruwelen.. Overigens ziet het eindresultaat er nog smakelijk uit, risotto is altijd goed. Komt vast ook door de mooie foto’s 😉

  • Reply
   Jelle Beeckman
   mei 12, 2017 at 10:27

   Mohhh geen fan van witte pens? Als je die eerst in stukjes snijdt en dan bakt is die echt lekker :p Geef maar zelf ook eens een ingredienten lijstje door hehe :p

  Laat een reactie achter