encurry met rijst en yoghurt

Ik heb het niet echt voor seitan, tofu  of iets van andere vleesvervangers die qua smaak en textuur veel weg hebben van de isomo schaaltje waarop de slager zijn vleeswaren etaleert. Als ik, flexitariër zijnde, eens zin heb om vegetarisch te koken, dan gebruik ik liever gewoon wat meer groenten. Zo heb ik wel een aantal favorietjes onder de ingrediënten die, wat mij betreft, het dichtst aansluiten bij vlees. Portobello’s , oesterzwammen, kikkererwten en natuurlijk deze linzen en aubergines behoren tot dat selecte groepje. Die laatste twee zijn de sterren van dit vlezig, doch vegetarisch, gerechtje.

Geef toe, van het kleur alleen al krijg je toch enorm veel goesting om de lepel uit het holster te trekken. Simpel, boordevol energie en Jezus, wat lekker!

Dit heb je nodig (2 pers):

  • 1 tomaat
  • 1 wortel
  • 1 aubergine
  • 150 gram linzen (oranje in dit geval)
  • 1 eetlepel currpoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepeltje komijn
  • 2 tenen look
  • 1 ui
  • 1/2 citroen
  • groentenbouillon
  • verse koriander
  • yoghurt 3 eetlepels
  • rijst (1 zakje)
  • optioneel: iets van noten of bicky uitjes.

Zo ga je te werk:

  1. Snijd de ui, wortel en aubergine in blokjes en fruit ze aan in een scheut olijfolie.
  2. Snipper een teentje (ééntje van de twee) fijn en voeg ze toe bij de rest.
  3. Doe nu de kruiden er bij en laat ze even meebakken. Zo komen alle smaken vrij.
  4. Doe de linzen er bij en overgiet met de groentenbouillon tot alles net onder staat. Doe er zo nu en dan wat bouillon bij om verdroging of aanbakken tegen te gaan. Zet op een zacht vuur. En laat 10 tot 15 minuten staan afhankelijk van welke linzen je gebruikt. Bekijk de gebruiksaanwijzing op het pakje of proef geregeld.
  5. Snijd een tomaat in fijne blokjes. Doe ze op het einde bij de linzen en haal vervolgens de pot van het vuur.
  6. Kook de rijst gaar zoals vermeld op het pakje
  7. Pers een teentje look uit bij de yoghurt en doe er het sap van een halve citroen bij. Kruid met peper en zout.
  8. Serveer de linzen curry met rijst, yoghurt en verse koriander. Werk het bord eventueel af met wat krokante uitjes of fijngehakte noten.

Pin dit receptje voor later:https://www.pinterest.com/pin/850687817087938554/

Maak je een recept van The Messy Chef? Laat het mij dan weten want ik ben super benieuwd naar wat jullie er van vonden! Dat kan via Facebook of tag the_messy_chef_blog op Instagram.

2 thoughts on “Linzen en aubergine curry met rijst en lookyoghurt”

  1. Jozef

    Mei 20, 2018 at 11:33

    Dag Messy Chef,

    Leuke blog, met de verhalen die je rond de gerechten vertelt. Vandaag je recept geprobeerd. De combinatie van de curry met de yoghurt ging goed. Twee reacties. Ik was een beetje verbaasd dat je eerst de groenten fruit om pas daarna de droge kruiden er bij te voegen om hun smaak vrij te laten komen. In de Indische keuken, zie ik altijd de kruiden fruiten als eerste stap. Tenslotte, met wat chili erbij waren de smaken naar mijn gevoel veel rijker.

    Success met je voedselavonturen.

    Jozef

    1. Jelle Beeckman

      Mei 20, 2018 at 14:02

      Hoi Jozef! Leuk dat je het lekker vond en bedankt voor je reactie. Ik hou ervan om de uien lang te laten stoven zodat ze zoeter worden en daar hou ik van.ieder zijn smaak natuurlijk:) wat betreft de chili, ik ben nogal een mietje hehe en heb liever niet TE pikant 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *