/

Witloofsoep met peer, Meesterlyck ham en hazelnoot

oktober 13, 2019
witloofsoep met peer en ham

Mijn broers en ik moesten zo’n kilometertje of twee te voet afleggen van de basisschool tot aan ons huis waar dan vervolgens de zoveelste lego en Knexx battle weer zou losbarsten. Als woonden we ergens in de Vlaamse velden, zo kwam mijn moeder ons halen met haar knalgele damesfiets. Haar handtas in de gevlochten mand aan het stuur. Een landelijk tafereel in het drukke stadscentrum van Gent. Mijn ouders waren doodgewone, normale mensen met een doodgewone job. Hans,de kleinste, mocht achterop zitten omdat die het wandeltempo van zijn grote broers niet aankon. Bert, de middelste, herhaalde het versje van de droeve vis dat hij net geleerd had in de klas en ik pochte fier over de Pokémonkaarten die ik had afgetroggeld op de speelplaats door te winnen met mijn eigen louche versie van blad- steen-schaar. We dronken zo’n multivruchtensap uit een zakje waar je eerst een klein rietje moest in weten te mikken. Als je die al uit het plastiekje kreeg. Een suikervrij drankje allerminst, maar wel een goeie training van onze fijne motoriek.

Halverwege de route stopten we vaak bij Guido en Cecile, de eigenaars van het lokale buurtwinkeltje aan het kruispunt. De snoepjes lagen er altijd mooi geëtaleerd in de vitrine op ons te wachten. We kochten ze per stuk met de Franken die we kregen op zondag na de mis. Mijn broers waren zot van toverballen, ik legde liever ettelijke stukken neer voor de zure matten met colasmaak.  Cecile beroerde de knijptang met een glimlach en keek met plezier naar hoe onze naar suiker smachtende ogen fonkelden. Terwijl Guido zes schelletjes jonge kaas aansneed, stopte zij onze zoete keuze zorgvuldig in drie kleine, witte papieren zakjes. Elk ééntje, zodat er geen ruzie zou ontstaan.

‘Moeten de jongens een vleesje hebben’, riep Guido dan vanachter zijn toonbank naar de drie kwijlmondjes die op hun moeder aan het wachten waren.  Ja!

Mijn moeder met haar gele fiets die de hoek om draait in onze straat en haar drie zonen die om ter hardst richting nummer 63 liepen. Ons mini zakje snoep in de hand en het schelletje hesp van meneer Guido in onze mond. Herinneringen die ze niet meer van mij afpakken. Herinneringen die een schelletje hesp bij mij nog steeds oproepen.

Afgelopen weekend maakte ik deze heerlijke witloofsoep met peer, hazelnoot en een schelletje Meesterlyck ham. Een Belgisch getint soepje, gemaakt met topproducten en met een verrassende combinatie van smaken! Trouwens, peer in de soep? Zeer zeker! U leest het goed. Proberen maar die handel.

Witloofsoep met peer, Meesterlyck ham en hazelnoot

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • Meesterlyck- ham ( +3 schelletjes)
  • 1 peer
  • 1 ui
  • 4 stronken witloof
  • kippenbouillon +-750 ml
  • melk +- 350 ml
  • peterselie
  • Handje vol hazelnoten
  • klontje boter

Instructies

1

Schil de peer

2

Snijd de ui en witloof in grove stukken. Zet een pan op het vuur en smelt daarin een klontje boter.

3

Stoof aan op een zacht vuurtje.

4

Blus met de bouillon en laat dit op het vuur pruttelen als een dienst geriatrie na het eten van een rode bonen schotel.

5

Mix of blend tot een gladde soep.

6

Kruid met peper en zout.

7

Rooster de hazelnoten in een klein pannetje en snijd in kleinere stukken.

8

Snijd peterselie fijn.

9

Werk de soep af met de melk.

10

Werk af met fijngesneden Meesterlyck- ham en eet in het geniep de resterende schelletjes op uit de koelkast.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter