Gekonfijte eendenbout, wortel crème, radicchio, wortel, pesto van wortelgroen en gember/citroen

januari 18, 2018
eendenbout

-Gekonfijte eendenbout, wortel crème, radicchio, wortel, pesto van wortelgroen en gember/citroen-

Je kan van alles pesto maken, zo sprak hij zijn culinaire volgelingen toe. Vragend, peinzend en met grote bolle ogen keken ze hem aan alsof hij net verteld had dat de wereld rond was en dat je geen schrik moest hebben om met je bootje zomaar van deze planeet te vallen. Buiten het zachte zoemen van de oven en het nu en dan klikken en klakken van een paar naaldhakken op het kliklaminaat van de verdieping erboven, was het muisstil.

Als was het zijn favoriete scene uit de Lion King, stak hij een bos wortelen de lucht in. De menigte werd gek, de ohhhh’s en ahhhh’s vulden de keuken en in zijn ooghoeken zag hij iets wat veel weg had van een gelukstraan. Hij nam zijn mes, ontdeed de wortelen van zijn groene krans en draaide daar vervolgens een pesto van naar het klassieke recept. De Parmezaan liet hij uit smaak overwegingen achterwege en de ontgroende wortelen prepareerde hij volgens het boekje.

Het geheel werd opgediend met gekonfijte eendenbouten, radicchio en een sausje op basis van gember en citroen. Te lekker en daar moeten we niet teveel woorden aan vuil maken, zo zou het beschreven staan in de geschiedenisboeken.

Vergeet dus even bovenstaande nonsens en geef dit gerecht een kans. Het kost je even wat wachttijd maar echt veel werk is er niet aan. Juist nog even krokant aanbakken als je volk er is en je bent de koning te rijk!

Ben jij fan van eend, maar zoek je toch een ander recept? Kijk dan even hier.

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

 • 2 eendenbouten
 • 3 aardappelen
 • 1 bos wortelen met wortelgroen
 • pijnboompitten (handje vol)
 • olijfolie (een volledige fles)
 • zeezout
 • kippenbouillon
 • gembersiroop 2 eetlepels
 • 1 citroen
 • radicchio of witloof (2 stuks)
 • peper korrels
 • rozemarijn en laurier
 • 3 tenen look

Instructies

1

Wrijf de eendenbouten in met zout om ze te pekelen.Zet de eendenbouten als het kan een nachtje in de koelkast. Zo niet, probeer ze toch zo lang mogelijk in het zout te laten.

2

Was het overtollige zout af en dep de bouten droog. Leg ze vervolgens in een ovenschaal.

3

Zet de oven op 90 graden. Giet olijfolie over de bouten tot ze volledig onder staan. Doe er de look (2 tenen), rozemarijn, laurier en peperkorrels bij. Zet de schaal in de oven voor 3 a 4 uur tot het vlees van het bot valt.

4

Schil de aardappelen en steek er mooie rondjes uit. Doe ze in dezelfde schaal als de eendenbouten. Haal ze er na een halfuurtje uit (als je er kan doorprikken met een mesje)  en dep droog op wat keukenpapier. Bak ze aan in de pan net voor serveren.

5

Doe het wortelgroen van de wortelen en was onder koud water. Dep droog in een handdoek.  Doe ze samen met de look, een handvol pijnboompitten en een goede scheut olijfolie (die je gerust ook nog even mag roosteren) in een keukenrobot en maal tot een frisse en pittige pesto. Het klassieke recept dus zonder de Parmezaanse kaas.

6

Je hoeft de wortelen niet perse te schillen. Borstel ze even schoon onder koud water en doe ze in een steelpan met een klont boter. Doe er een scheut water bij, kruid met peper en zout en bedek met een velletje bakpapier of een deksel. Als je er door kan stekken met een mesje, dan zijn ze gaar.

7

Hou een deel van de wortelen aan de kant. De andere helft doe je in de blender met een scheutje van het kookvocht. Draai tot een crème en kruid met peper en zout.

8

Was de radicchio en scheid de bladeren.

9

Haal de bouten uit de oven en dep ze droog. Bak de bouten nog even aan in de pan zodat het velletje een krokant korstje krijgt. Doe hetzelfde met de aardappelen. Hou ze warm onder aluminium folie. Blus de pan met het sap van een citroen en een half glas kippenbouillon. Laat inkoken tot de helft en doe er op het einde 2 lepels gembersiroop bij om de saus af te werken.

10

Schik alles mooi op het bord.

11

Smakelijk!

 

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter