‘Kip met kastanjes en paddenstoelen in een hemels romig sausje’
Ik schrijf dit receptje van onder mijn denken en heb het kussen van mijn vriendin voorlopig even gebruikt als verhoogje om mijn laptop op te zetten. Ondertussen lig ik hier al twee dagen bedlegerig te wezen ten gevolge van één of ander virusje dat ik opliep op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Vorige week donderdag waren we daar in allerijl naar toe gesneld omdat ons dochtertje plots serieuze koorts had. Nadat we een nacht ter observatie waren gebleven, had de dokter ons naar huis gestuurd omdat er te veel besmettingsgevaar was. Er gaan namelijk nogal wat virussen de ronde op en we wouden toch liever niet met meer naar huis gaan dan dat we gekomen waren. De dochter stelt het ondertussen al wat beter, de papa is de enige baby die die andere ziektes wel in zich heeft opgenomen.
En zo komt het dat ik dit gerechtje wel nog heb kunnen maken, maar er niet van heb kunnen genieten. Gelukkig bestaat er zo iets als de vriezer dus heb ik iets om naar uit te kijken op het moment dat die kabbelende maag van mij er terug klaar voor is. Mijn vriendin daarentegen heeft wel erg genoten van dit bordje lekkers en kan het jullie zeker aanbevelen, zegt ze. En wie ben ik om haar daar niet in te vertrouwen. Die vrouw heeft smaak, al zeg ik het zelf !
Trouwens, kastanjes zijn echt super lekker om te gebruiken in dit gerechtje. Hieronder leg ik uit hoe je ze het best kan klaarmaken. Je kan ook gewoon klaargemaakte kastanjes kopen tegenwoordig. Aan jullie de keuze!
Op zoek naar een ander eenpansgerecht? Misschien bevalt deze je dan beter?
Ingrediënten
- 500 gram kippendijen zonder been
- handje kastanjes
- 200 ml volle room
- een glas witte wijn
- bosje peterselie
- 1 bakje champignons
- 1 bakje paddenstoelen mengeling
- 1/2 blokje kippenbouillon
- 100 ml water
- 2 tenen look
- 1 ui
- peper en zout
- 2 blaadjes laurier
- ook lekker daarbij: verse tijm, rozemarijn, paar druppeltjes truffel olie
Instructies
Snijd eventueel het overtollig vet van de kip en kruid met peper en zout. Vouw de kippendijen dubbel en stop er een tandenstokertje door.
Bak krokant aan in de pan, haal de dijen er uit en hou even opzij.
Snijd de ui en de look fijn.
Smelt nog een klontje boter in de pan. Doe de gewone champignons volledig in de pan en kleur ze. Zet het vuur iets zachter en doe de look en ui er bij. Voeg ook laurier toe. Het duurt iets langer tot deze champignons klaar zijn dus zet het vuur niet te hard. Laat 5 minuten sudderen.
Doe de kip er terug bij samen met de andere paddenstoel mengeling.
Blus met de witte wijn en laat inkoken tot de alcohol verdwenen is.
Verbrokkel de kippenbouillon en voeg ook het water toe. Laat weer even inkoken en voeg daarna de room toe. Zet op een zacht vuur en laat nog een kwartier pruttelen tot de kip gaar is.
Snijd een paar takjes peterselie fijn.
Maak een klein kruisje in de platte kant van de kastanjes. Zet een pot water op het vuur. Kruid met zout.
Kook 5 a 7 minuten (afhankelijk van de grootte), giet af en pel ze.
Werk de ovenschotel af met fijngesneden peterselie en de kastanjes. Serveer met kroketjes, puree of gebakken aardappeltjes!
Geen reacties