Mosselen met Brugse Zot, gerookt spek en tijm

juli 26, 2018
Mosselen met Brugse zot, gerookt spek en tijm

Noem me gierig of verwaand maar er zijn zo een aantal gerechten die ik nooit of te nimmer op restaurant zal bestellen. Een simpele spaghetti staat vrij hoog genoteerd op dat lijstje, een portie mosselen staat daar niet zo heel ver onder. Waarom? Ik val gewoon achterover van de prijs voor een kilootje mosselen met frietjes. 20 euro of meer voor een portie mosselen natuur, 23 € voor mosselen met witte wijn en hetzelfde verdikt voor de mosselen met look. Heb ik wat gemist? Is look tegenwoordig een luxe product geworden dat je voor een tweetal teentjes 3 € betaalt?

“Ja maar Jelle, het zijn misschien mosselen van een betere kwaliteit en je mag de personeelskosten niet vergeten hé”. Goed, dat laatste begrijp ik natuurlijk wel, al heb je aan het maken van een potje mosselen met look nu ook niet echt oneindig veel werk. Je kuist ze, doet ze in een pan met een zakje groenten, perst er 2 teentjes wit goud in uit en 5 minuten later kunnen ze opgediend worden. Er is niets moeilijks aan. Is de kwaliteit echt beter? Ik weet het niet. Bij de echte mosselrestaurants kan ik daar zeker in komen, maar op het terras van een pittoresk restaurantje op de Brugse markt dat ook 20 andere klassiekers op de kaart heeft staan? Ik heb mijn twijfels, maar ik heb dan ook een erg goede viswinkel in de buurt.

Ik hoop dat ik hier geen restauranthouders mee schoffeer, dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar zo denk ik er nu eenmaal over. Het kost mij een klein kwartiertje werk en 9 a 10 € voor 2 kg (inclusief de andere ingrediënten, ik moet dus ergens nog een zeldzaam goedkoop teentje look gevonden hebben). Voor 2 personen spaar je zo toch snel een kleine 30-35 € uit en je kan gewoon lekker zelf experimenteren met wat jij lekker vindt en met wat er in de koelkast staat. Zonder een toeslag te betalen van 5 € voor een reepje gerookte spek. Nouja, ieder zijn mening he.

Maar, probeer het gerust eens zelf aan de hand van dit gemakkelijk gerechtje en laat mij even weten wat jij er van vindt. Ik ben benieuwd naar jullie mening.

 

Mosselen met Brugse Zot, gerookt spek en tijm

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 2 uien
  • 3 tenen look
  • 200 gram gerookt spek
  • 1 stuk selder
  • 1 Brugse Zot
  • peper

Instructies

1

Bak de gerookte spek krokant.

2

Doe de ui, fijngesneden selder en de knoflook er bij en laat sudderen.

3

Was de mosselen en paar keer onder stromend water en verwijder de baarden.

4

Doe de mosselen in de pan en blus met een flesje Brugse zot. Zet het vuur op de hoogste stand.

5

Kruid met verse peper en kook de mosselen tot wanneer ze open gaan. Schud de pan zo nu en dan.

6

Serveer met brood of frietjes.

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter