-Noord-Afrikaans potje met ras el hanout gehaktballetjes in een kruidige tomaten/sinaasappelsaus.
Het kan aan de zwoele lentedag gelegen zijn, maar gehaktballetjes rollen dat heeft voor mij iets bijna erotisch. Een paar zachte handen, gehakt dat tussen je vingers glijdt, die natte dooier en dan een hoopje tussen je handpalmen leggen en ze met een zwoele beweging rollen in de gewenste vorm. Pure romantiek met wederzijdse toestemming #meattoo.
Om volledig in die wulpse sfeer te komen, voegen we er ook nog wat exotische specerijen aan toe. Want dit is meer dan een kortstondig avontuurtje ergens na een nachtje stappen. Kruidnagel, ras el hanout, gember, kardemon,… het zijn maar een paar culinaire afrodisiaca die van dit gerecht een scene maken uit je diepste verlangens. Soit, ik ga aan het eten beginnen. En daarna misschien een koude douche nemen.
Ras el hanout kan je tegenwoordig vrij gemakkelijk vinden. Soms kan je het ook onder de naam ‘couscous kruiden vinden’.
Dit is een samenwerking met Elvea.
Meer lekkere recepten met gehaktballetjes, vind je hier.
Ingrediënten
- 300 g varkensgehakt
- 1 eetlepel ras el hanout
- 1 appelsien
- 1 ui
- 2 tenen look
- 1 snufje oregano
- 3 wortelen
- 1 eetlepel suiker
- 1 stukje gember (2cm)
- 1/2 chili
- 1 tl kaneel
- 1 kardemon
- 250 g Elvea passata
- 200 ml kippebouillon
- 2 blaadjes laurier
- Serveertip: rijst, couscous en yoghurt
Instructies
Kruid het gehakt met de ras el hanout. Kneed het gehakt goed. Rol er balletjes van.
Zet een grote pot op het vuur met daarin een goede scheut olijfolie. Bak de balletjes krokant op een middelmatig vuur.
Snijd de ui en chili fijn en pers de look en gember. Snijd de wortel in grove stukken. Ik schil ze niet, maar je mag kiezen.
Voeg de groenten toe en laat die op een zacht vuurtje meestoven. Doe de suiker er bij en blus met het sap van een appelsien.
Schil de helft van de appelsien en doe de schil er bij samen met de laurier. Kruid met de kardemon, kaneel en oregano. Voeg de Elvea tomaten passata toe en de bouillon. Laat een halfuur tot een uur zachtjes pruttelen. Kruid af met peper en zout
Serveer met rijst en eventueel een lepel koude yoghurt (of hangop)
2 Reacties
Esther
januari 20, 2021 at 11:37Oh wauw, wat een smaakbommetje! Echt heerlijk ! Dank je om het recept te delen ☺️
Jelle Beeckman
januari 20, 2021 at 12:05dankje Esther!