/ / / /

Spicy tomatensaus met Cointreau

september 15, 2020
spicy tomatensaus met cointreau
Het liefst had ik afgelopen weken onder een steen willen kruipen, maar ik kroop in mijn pen.
Wordt er niet al genoeg gezegd en geschreven? Hou ik het als chef niet beter gewoon bij flauwe mopjes en lekkere gerechtjes. Laat ik dit niet beter over aan ‘de grote mensen’? Misschien wel. Maar ik ben het aan mezelf verplicht. Aan die chef die naast papa, vriend en lief van, als maatschappelijk werker dagelijks met onze jeugd en toekomst in contact komt. De grote mensen, zij staan niet op.
Facebook is een kettingbotsing van haatdragende reacties geworden. Een ‘hij of zij is misverkiezing’.
Het balkje waar we vroeger zo vrolijk, naïef invulden ‘wat we aan het doen waren’, verandert meer en meer in een evaluatieformulier van mensen die misschien net dat tikkeltje anders zijn. Een contactformulier aan een onbekende ombudsdienst hierboven, een witruimte dat moet ingevuld worden met klaagzang.
‘De mevrouw die bij de groentewinkel een citroen aanraakte om hem daarna terug te leggen? De serveerster die bij 40 graden even haar mondmasker halfstok liet hangen? DE ‘vreemdelingen’, DE ‘holibi’s?’…
Waar is de essentie van de ‘vind ik leuk- knop’ naar toe? Die heeft een sarcastisch ondertoontje gekregen. Een mondmasker geeft teveel mensen nog een groter gevoel van anonimiteit om op het internet alles en iedereen kapot te maken. asociale media.
Waar is die verbondenheid, die we normaal gezien dit jaar konden voelen bij het winnen van het EK voetbal?
“Tous ensemble, tous ensemble”.
Eh? Eh?! 🤷‍♂️
Ooit geloofde ik ook dat we hier beter uitkwamen. Dat we hier iets uit zouden leren, dat we samen sterk stonden. één tegen allen, allen tegen één rotvirus. Nu, meer dan ooit, zou het besef er moeten zijn dat iedereen gelijk is. We zijn allemaal slachtoffer.
Maar toch lijken die ongelijkheden verder te groeien. Vaak in extreme uitersten. Gewoon omdat het in tijden van angst en onwetendheid dikwijls gewoon het makkelijkste is om hele bevolkingsgroepen, leeftijdscategorieën, sekse,… in één grote bubbel te duwen. Meer nog, om anderen de schuld te geven van de malaise.
Een paar debielen aan het strand, een skater zonder mondmasker. Ze zijn plots vertegenwoordiger van ‘alle jongere’ geworden. “eerst vechten ze voor de natuur en nu vechten ze tegen mekaar”, ik las het ergens letterlijk. Een agent die even het noorden kwijt is, is niet ‘DE politie’. Net als dat de weerbarstige Marokkaanse tiener niet ‘DE vreemdelingen’ zijn.
De Facebookduim is een wijzend vingertje geworden.
Laten we naast het virus ook samen ingaan tegen de verspreiding van dat soort haat.
Een mondmasker houdt bacteriën tegen, geen kwetsende boodschappen.
Dus… Kunnen we weer lief doen? Of ons misschien gewoon bezighouden met leuke dingen. Zoals lekker eten maken? Bijvoorbeeld e…!
Serveer met pasta, rijst, vlees, vis,…. Het maakt allemaal niet uit!
Toch liever iets minder spicy? Probeer dan deze andere tomatensauzen eens.

Spicy tomatensaus met Cointreau

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

 • - 1 blik tomaten
 • - 1 ui
 • - zoete paprika
 • - 1 aubergine
 • - 1 straffe chili
 • - 1 tl kaneel
 • -2 kruidnagels
 • - 2 blaadjes laurier
 • - 3 tenen look
 • - 4 eetlepels Cointreau
 • - peper en zout
 • - olijfolie
 • - 100 ml kippebouillon
 • - 1 takje rozemarijn
 • - 1 tl gerookt paprikapoeder

Instructies

1

Snijd alle groenten in fijne blokjes. Snijd de look in plakjes.

2

Neem een grote kookpot en voeg de olijfolie toe. Bak de groentjes op een zacht vuurtje. Kruid met zout en paprikapoeder. Voeg ook alle andere kruiden toe.

3

Als de groentjes genoeg kleur hebben, voeg dan de alcohol toe en laat de alcohol verdampen. Als de alcohol is verdampt dan zal je zien dat de groenten beginnen te karameliseren. Voeg de bouillon toe en de tomatenblokjes. Laat zeker een uurtje pruttelen op een zacht vuurtje.

4

Serveer met pasta, rijst,...

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter