/

Patat met lookboter van de Amadeus

mei 23, 2020
Lookboter

-Patat met lookboter van de Amadeus-

Opgelet. Deze blogpost kan kritische noten bevatten over het bekendste ribbetjes restaurant van Gent. 

Het was een tijd waarin een restaurantbezoekje impliceerde dat je later die avond maar beter een flesje drank binnensmokkelde in de grote scoutstent.  Het beheren van je maandelijks zakgeld was namelijk een grotere uitdaging dan de mondelinge toets Frans over “La vie sexsuelle de la petit poitrine rouge”

Bijgevolg was de waarde van sfeer en gezelligheid belangrijker dan de kwaliteit op je bord. Als’t maar veel en niet te speciaal was.  Dat je de volgende ochtend een volledige les Aardrijkskunde lang op de pot zat,  schreven we toe aan het overmatige wijnverbruik. Niet in liters, maar in centimeters. Want op die manier werd de drankrekening gemaakt. Hoeveel centimeter blijft er over uit de gigantische fles ‘huiswijn’ op tafel. Het zal je niet verbazen dat we er als ‘stoere pubers’ onze missie van maakten om de meter op 0 te krijgen.

Het zijn fijne herinneringen die ik graag op die manier wil blijven onthouden. Dat de kwaliteit van het vlees de kwaliteit van mijn tandvlees serieus aangetast hebben, dat besef ik nu pas. Het enige wat vaak niet malser was dan de ribbetjes, waren de terechte kritieken op Tripadvisor.  Maar goed, ik kom uit een generatie die naar de uitgestelde menuborden keek om te beslissen waar we gingen eten.  Ook over de zwarte lak,waarmee de chef zijn beperk eergevoel mee trachtte te verbloemen, bleek achteraf een afspraakje bij de tandarts te kosten .

Ooit ben ik nog eens terug gegaan. Uit nostalgische overwegingen. Een poging om één van onze avondjes van vroeger te herbeleven met dezelfde vriendengroep. Die bende makkers is overigens na al die jaren nog steeds dezelfde, wat helaas dus ook kon gezegd worden van het eten.  Ik vraag mij nog steeds af welke trend, die zegt de lak van de ribbetjes ook de dressing van je side salade kan zijn,  ik gemist heb. Nu goed, die ‘patat’. Daar is het hem bij velen vooral om te doen. Een grote, gepofte aardappel met een halve kilo lookboter daartussen. Hoe we er daarna toch nog in slaagden om te ‘muilen’ met een meisje op één of ander plaatselijk scoutsfuifje, het is en blijft mij een raadsel. Al lag mijn haar natuurlijk toen wel een stukje beter dan in deze coronatijden.

Die patat probeerde ik afgelopen week te recreëren. Mijn laatste succesvolle poging ligt nu in grote hoeveelheden in mijn diepvries. Mocht er dus ooit een opflakkering van zelfdestructief gedrag komen en ik een poging zou ondernemen om te reserveren, dan heb ik dus altijd een first aid kid in huis. Je kan nooit voorzichtig genoeg zijn.

Patat met lookboter van de Amadeus

Ingrediënten

 • Grote, bloemige aardappelen
 • Grof zout
 • 250 gezouten hoeveboter
 • 2 tenen look
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel mosterd
 • 1 eetlepel rode paprika poeder
 • 1,5 eetlepels currypoeder

Instructies

1

Zet de oven op 180 graden.

2

Plaats de aardappelen op een hoopje zout in de ovenschaal.

3

Zet de aardappelen 60-90 minuten in de oven afhankelijk van de grootte. Prik er met een mesje in om te zien of ze klaar zijn.

4

Meng alle ingrediënten voor de boter.

5

Leg de aardappelen rechtstreeks ergens op de zijkant van de BBQ in de plaats van ze in folie te wikkelen. Zo krijg je een krokant velletje. Duw z open en leg er de kruidenboter op.

6

Of een ander recept?

1 Comment

 • Reply
  Jordy
  mei 30, 2020 at 17:48

  Juist je recept gebruikt. Über lekker!
  Heb wel aardappelen 10 minuten voorgekookt in plaats van in de oven en daarna in papillot op de barbecue. Geweldig!

 • Laat een reactie achter