/

Waldorf salade met krokante kip, cava dressing en Marlene appels

februari 26, 2019
appel

Ik weet niet of het aan Sneeuwwitje ligt, maar ik ga niet zo snel mijn tanden zetten in een rode, glinsterende appel. Nochtans ben ik in verleden nog nooit in een diepe slaap gevallen daardoor. Juist eens een voortand afgebroken, dat is het enige. Neen, op het werk zou ik nog eerder een extra tas koffie drinken dan voor een stuk fruit te kiezen. Hoe ik dan die broodnodige vitavriendjes binnenkrijg? Simpel, ik verwerk super veel fruit in mijn gerechten. Dat was jullie misschien wel al opgevallen? Appelsien, passievrucht, mandarijn, peer,… ze passeerden allemaal wel al eens de revue hier op de blog, maar de appel heeft hier echt wel een vast abonnement.  Ze combineren ook gewoon zo gemakkelijk.

Ook deze keer staat de appel in de schijnwerpers en wel voor een vrij klassiek gerechtje, de Waldorf salade. Per toeval uitgevonden en uitgegroeid tot een bestseller in sommige landen. Ik maakte er, iets minder toevallig, een eigen versie van en dat deed ik met de appels van Marlene. Die Marlene-appelen groeien trouwens in het Italiaanse Zuid-Tirol en zijn overdreven sappig en vol van smaak. Appels uit Zuid-Tirol… Dichter bij een skivakantie ga ik niet komen, haha!

Deze salade bestaat uit een klassieke verkeerslicht combinatie (groen en rood dus), krokante kip, selder, gebakken walnoot en een dressing gemaakt met cava. Cava, ja. Niet in de Franse zin van het woord, want deze dressing is meer dan gewoon een beetje ‘oké’. Sprankelend fris met een licht zuurtje en fantastisch in combinatie met de appels. Je mag wel niet meer dan 10 salades eten als je daarna nog met de auto naar huis moet. Steek het dus niet op mij als je tegengehouden wordt om te blazen.

Recept in samenwerking met Marlene® apples.

Waldorf salade met krokante kip, appel en cava dressing

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

  • 1 groene appel (Marlene)
  • 1 rode appel (Marlene)
  • 1 stok selder
  • handje vol walnoten
  • 300 gram kip (borst of filet)
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels bloem
  • 5 eetlepels havermout (grof)
  • kippenkruiden (of gewoon zout)
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels cava
  • veldsla
  • olijfolie
  • een paar rozijntjes

Instructies

1

Snijd de kip in blokjes en kruid met peper en zout.

2

Verwarm de oven op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een ovenrooster.

3

Neem 3 kommen. In de eerste doe je de bloem, in de tweede de 2 eieren en in de derde de havermout. Haal de kip eerst door de bloem, vervolgens het ei en daarna de havermout. Leg de kip op het bakpapier. Kruid nogmaals met zout en peper (of kippenkruiden). Doe een theelepeltje olijfolie op elk stukje kip en draai de stukjes nog even. Meng er ook een handje okkernoten onder. Die gaan mee de oven in.

4

Zet 10 min in de oven tot ze goudbruin zijn.

5

Doe de mayonaise in een kom en meng met de cava voor een frisse, fruitige dressing.

6

Snijd de appels in rondjes of in lucifers en snijd de selder in heel kleine stukjes. Doe in een grote mengkom.

7

Voeg de veldsla en de rozijntjes toe.

8

Meng de salade en serveer met de krokante kip en nootjes. Werk af met de frisse cava dressing.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter