Vegetarische spaghetti met aubergine, pesto en paksoi

maart 3, 2022
Vegetarische spaghetti

Vegetarische spaghetti met aubergine, pesto en paksoi

De legende gaat dat ze zich jarenlang hebben verscholen in de bossen van Aywaille. Daar waar de Amblève de streek voorziet van water en rijkdom. Tot ze ergens eind de jaren 80 bij toeval ontdekt werden door een wegelopen jongetje dat op bosklassen was. Nadat zijn klasgenootjes smeerkaas in zijn pantoffels hadden gesmeerd, had hij het op een lopen gezet en was hij per toeval terecht gekomen bij een afgezonderde commune.

Een week later beschreef de jongen in een spreekbeurt een stam dat zich vooral voedde met allerhande grassoorten en die rondliepen met strooien hoedjes en teenslippers gemaakt van boomschors.

Niet tegenstaande dat de jongen op zijn spreekbeurt slechts een score van 6,5/10 haalde wegens ‘de leerkracht heeft een piek op mij’, wordt zijn naslagwerk nog steeds streng beveiligd bewaard in het natuurhistorisch museum van Denderwindeke.  Meer nog, de ietwat aparte levenswijze van dit niet vleesetend volk sijpelde systematisch door tot de  krachtlijnen van een paar subculturen en won het meer en meer terrein bij de Amerikaanse huisvrouwen in de sociaal- economische middenklasse. Tot de dag dat deze voedingswijze van de nationale voedingsraad uiteindelijk een ‘-isme’ kreeg toegekend en dat het vegetarisme een algemeen erkende levenswijze werd.

De voordelen spreken voor zich. Gezond, goed voor het milieu en zeer gevarieerd. Het overtuigde zelf sommige vlees liefhebbende chefs om mee te doen met een proefproject in de maand maart van het jaar 2022.

En dat is wat ik ook ga doen. Een maand geen vlees. Niet omdat iemand mij daar toe verplicht. Voor het milieu, maar vooral om mijzelf als chef uit te dagen. Verwacht je deze maand aan veel smaak, veel kleur en vooral veel groenten. Ik ga de uitdaging aan, doe gerust lekker mee als je dat wil.

 

Ingrediënten voor: 2
Prep Time: 10 Cooking Time: 15

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 1/2 teen look
  • 50 g gezouten/geroosterde pindanoten
  • handje groene kruiden (peterselie, munt, koriander)
  • 75 ml olijfolie
  • chili vlokken naar wens
  • 1 el kappertjes
  • 200 g spaghetti

Instructies

1

Snijd 1 aubergine in fijne plakjes en vervolgens in fijne blokjes. Snijd de bovenste bladeren met steel van de paksoi. Het onderste hou je opzij om te verwerken in bvb een soepje.

2

Bak de aubergineblokjes aan een flinke hoeveelheid olijfolie. Kruid met peper, zout en een halve theelepel gerookt paprikapoeder en komijn. Voeg na 5 minuten de paksoi toe en bak nog 5 minuten tot wanneer de aubergine zacht is en er toch nog wat beet in de paksoi zit. Voeg helemaal op het einde de kappertjes toe.

3

Kook de pasta al dente. Doe een halve teen look samen met de pindanoten en kruiden in een vijzel of blender. Voeg de olijfolie toe en blend of mix tot een pesto.

4

Giet de pasta af, bewaar nog een klein beetje vocht, en doe de pasta in de pan waar de aubergine in zit. Roer alles door mekaar en voeg een paar eetlepels van de pesto toe tot wanneer je voldoende saus hebt. Serveer en werk af met chilivlokken.

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter