/

Zalm op de BBQ met prei en aardappelsalade met kruidenkaas

juni 22, 2018

Het schijnt dat de zon volgende week weer volop van de partij zal zijn, dus maak ik dit weekend al de nodige barbecue voorbereidingen. In de groenten bak ligt genoeg om niet teveel naar de winkel te moeten tijdens de week en de deur van de koelkast is nu al mooi gevuld met een aantal heerlijke wijntjes. Want ondanks de stereotiepe beelden waarbij mannen met een blikje bier in de barbecue staan te kotteren, hou ik liever van een lekker glas wit, rose of rood bij de grill.

Neen, ik ben niet de allergrootste wijnkenner, maar ik hou er wel van om wijntjes en ingrediënten te combineren en te experimenteren met smaken. Ik zeg het, je hoeft daarvoor geen gerenommeerd wijn sommelier te zijn. Door wat opzoekingswerk over de fles te doen en gewoon door veel en veel te proeven, leer je ook al veel. In samenwerking met LIDL maak ik, in kader van de Tour de France, de komende maand een aantal leuke wijn en BBQ combinaties. Hopelijk kan ik jullie op deze manier inspireren om ook een smakelijke combinatie op tafel te toveren.

Het startschot wordt gegeven door een flesje Chablis AOP 2015, een glinsterende licht citroengele wijn met aroma’s van citrus, limoen, vuursteen en minerale tonen . Deze frisse, elegante en droge wijn, afkomstig uit de Bourgogne streek, past super goed bij o.a gegrilde vis en lichte kazen en is dus een echte aanvulling bij dit gerecht bestaande uit gegrilde zalm en mijn meest geliefkoosde aardappelsalade met prei en kruidenkaas. Ik zweer het je, zet dit op tafel en het is een massasprint richting het laatste aardappelpartje.

Zalm op de BBQ met prei en aardappelsalade met kruidenkaas

Ingrediënten voor: 2

Ingrediënten

 • 2 moten zalm
 • 1 prei
 • 6 aardappelen (afhankelijk van de grootte)
 • 1.5 eetlepels kruidenkaas
 • 1 eetlepel mayonaise
 • sap van 1/2 citroen
 • 2 lente-ui
 • lookpoeder
 • handje zilveruitjes
 • Materiaal: BBQ rooster

Instructies

1

Snijd de prei in stukken van ongeveer 10 centimeter. Hou nog een rauw stuk over. Kruid met peper en zout en leg op de BBQ. De buitenste bladen mogen/moeten zwart worden.

2

Steek zo nu en dan eens met een mesje door de prei om te kijken of die zacht is binnenin. Haal de prei vervolgens van de barbecue en verwijder de buitenste, zwart geworden bladeren. Hou enkel het binnenste van de prei over en laat afkoelen. Je kan de prei ook gewoon zo serveren zonder hem onder de aardappelsalade te mengen.

3

Snijd de aardappelen in blokjes (de schil laat ik er aan) en kook ze beetgaar. Laat afkoelen in de koelkast

4

Kruid de zalm met peper en zout en leg hem tussen een rooster zodat je ze gemakkelijk kan draaien. Gril de zalm tot je ziet dat hij bijna uiteenvalt.

5

Snijd de binnenkant van de prei in fijne ringen en doe dat bij de aardappelen. Snijd ook het rauwe stukje prei dat je over hebt in heel fijne ringen. Doe hetzelfde met de lente-ui.

6

Doe de kruidenkaas, mayonaise, lookpoeder en een handje zilveruitjes bij de aardappelen en meng. Kruid met peper en zout.

7

Serveer de zalm met een partje citroen, de heerlijke aardappel salade en eventueel nog een stukje prei en drink er zo'n lekker glaasje witte wijn bij. Santé!

 

 

 

Of een ander recept?

2 Reacties

 • Reply
  Dany
  juni 22, 2018 at 15:21

  Ziet er weer schitterend uit. Zal wel zo smaken ook.
  Maar ik 1 bedenking, niet naar jou toe Messy chef, maar hopelijk zijn alle ingrediënten beschikbaar in dezelfde Lidl. Vorige keer ging ik met mijn lijstje naar de winkel. De helft in andere winkels moeten gaan zoeken 😱.

  • Reply
   Jelle Beeckman
   juni 22, 2018 at 15:27

   Hej Dany, normaal wel hoor. In dit geval zijn het niet echt “speciale ingredienten he”. Kan natuurlijk nooit met zekerheid zeggen of iets toevallit op dat moment niet in de rekken ligt he 😉 Maar je bent creatief genoeg om te experimenteren toch?:p

  Laat een reactie achter