Alsof één van de goden hierboven net een woedeaanval gekregen heeft, zo dondert een felle bliksempijl naar beneden. Een luide knal, een paar takken tikken door de felle wind voortdurend tegen de keukenruit, piepend kreunt de deur op een kier. Op het vuur staat één van zijn brouwsels te pruttelen, de keuken wordt gevuld met een goudgele rook. Stevig trekt hij de handschoenen aan en krabt nog eens in die wilde haarbos van hem. De teller geeft 145° aan, hij is klaar voor het experiment.

Vergeet de eclair, de pateekes of de wafeltjes bij de koffie. Mijn zoete ontdekking van het jaar is deze honeycomb. Alleen al voor de amusementswaarde moet je het zeker eens proberen. Moeilijk is het niet, spectaculair wel. Je maakt namelijk gewoon een basis karamel (eventueel met honing en maple syrup) en laat daarna een chemische reactie ontstaan met bicarbonaat. Door dit geheime, mysterieuze ingrediënt gaat je karamel namelijk schuimen om vervolgens hard te worden en er uit te zien als een honingraat. Vandaar de naam dus.

Bicarbonaat is, ook al lijkt het een goedje dat je moet halen ergens in een kerker en enkel kan kopen bij een klein, log mannetje met een lui oog en een bochel, bijna in elke supermarkt te vinden. Haal zelf eens die gekke wetenschapper in je naar boven en tover deze heerlijk zoete traktatie op tafel. Met dit recept zit je veilig en heb je ook best wel wat op voorraad om de volgende dag mee te nemen naar het werk.

Dit heb je nodig:

Ingredienten:

 • 300 g witte kristal suiker
 • 75 g honing
 • 20 ml water
 • 15 g baking soda (bicarbonaat)

Materiaal:

 • Een hoge kookpot
 • Een grote bakplaat belegd met bakpapier
 • Een houten lepel
 • Eventueel een thermometer

Zo ga je te werk:

 1. Zet de grote bakplaat klaar en bekleed deze met een vel bakpapier. Zet deze niet te ver van je vuur. Eens je de bicarbonaat bij de karamel gedaan hebt, gaat het namelijk heel snel.
 2. Doe de suiker, de honing en een klein beetje water in een steelpannetje en zet op een middelmatig vuur. Gebruik een hoge steelpan aangezien de suiker straks zal gaan schuimen en je anders een heel messy keuken hebt. Laat de suiker smelten en roer nu en dan eens met een houten lepel tot je een karamel bekomt. Heb je een thermometer, gebruik deze dan. Dat maakt het iets makkelijker. Als de karamel 145 graden is, haal hem dan van het vuur.
 3. Voeg de bicarbonaat toe, roer snel nog even tot de massa begint te stijgen en stort daarna in je bakplaat. Niet aanraken met je vingers!!!
 4. Je zal zien dat er mooie luchtbelletjes ontstaan. Laat de massa een uurtje afkoelen en breek vervolgens in stukken.
 5. Serveer met een bolletje ijs of gewoon bij de koffie. Het receptje hieronder komt overigens ook binnenkort online!

Smakelijk!

Pin dit receptje hier

Maak je een recept van The Messy Chef? Laat het mij dan weten want ik ben super benieuwd naar wat jullie er van vonden! Dat kan via Facebook of tag the_messy_chef_blog op Instagram. 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *