/ /

Krokante aardappelen

juni 8, 2020
krokante aardappelen

-Krokante aardappelen met appelmoes en kip-

“Die aardappelen, die hoeven niet hoor voor ons mama”. Ik hoor het ons nog roepen vanuit de zetel. Zes ogen gericht op een te groot televisiescherm in vergelijking met de oppervlakte van mijn kamer, 2 felbevochten playstation bakjes in de hand en een knagende kriebel in ons lijf omdat we eigenlijk best nog wat huiswerk hadden. De zetel was van een goedkoop leer, ik denk skai, en plakte aan onze blote rug. De rolluik was half gezakt om de zon wat buiten te houden en de kamer rook naar een cocktail van puberzweet, adrenaline en 4 dagen oude sportsokken. Neen, op zondag liet je maar beter geen social service binnen om te kijken hoe het er bij ons thuis aan toe ging.  Ach we waren gewoon een normaal, modaal gezin met een moeder die op zondag achter kip op de markt ging en haar zonen zo even de gelegenheid gaf om achter haar rug om de playstation aan te zetten. De ruzies en bitsige strijd om die 2 controlers was overigens niet echt bevorderlijk voor ons huiswerk, maar over de ‘patatjes van het kiekenkraam’ waren we het wel roerend eens. Laat die liggen. Veel te zacht, te vettig en te zout. Ons ma liet zich elke keer weer vangen aan het verkooppraatje en had een onweerstaanbare drang om de overgebleven ruimte in het witte vetvrije zakje te vullen. ‘ Ach, doe er maar wat aardappeltjes bij ook, meneer’. Neeeeee!

Het waren niet de aardappelen zoals wij ze graag aten. Krokant en toch fluffy/ mals vanbinnen. Klopt, zo werd ik toen ook soms beschreven door de meisjes van mijn klas.  Goed, dat gelooft niemand.  En toch zaten we daar  weer. Zondag middag. Een ‘goh ik denk dat ik mijn schoolagenda op school ben vergeten en daar zaten die toetsen in die je nog moest ondertekenen, mama’, een kom appelmoes en veel te zachte patatjes.  T’was weer niet gelukt. Volgend weekend beter mama, we helpen het je wel weet onthouden.

Wil je echt de meest krokante aardappelen maken? Dan kan je dat op deze manier!

Het recept voor de appelmoes kan je hier vinden.

Ingrediënten voor: 2-4

Ingrediënten

  • Een paar zachtkokende aardappelen (bvb bintjes)
  • Olie
  • peper en zout
  • kruiden naar wens (bvb takje rozemarijn, look,...)
  • Grof zout/zeezout.

Instructies

1

Schil de aardappelen niet, maar was ze wel even onder water.

2

Zet een pot met gezouten water op het vuur.

3

Snijd de aardappelen in grote stukken. Kook ze gaar.

4

Zet terwijl de oven op 200 graden. Zet de ovenschaal er al in.

5

Zet een grote pan op het vuur met daarin een goede scheut olie (bvb maisolie)

6

Giet de aardappelen af. Laat ze volledig uitlekken en schud zachtjes met het vergiet zodat er kleine barstjes in komen.

7

Het is belangrijk dat ze nog stomen. Kruid met peper en zout en bak ze krokant in de pan.

8

Als de aardappelen gekleurd zijn, doe ze dan in de ovenschaal samen met nog wat extra olie.

9

Voeg eventuele kruiden toe en zet no een halfuur in de oven. Iets langer mag ook. Draai de aardappelen geregeld om. Je hebt nu super lekkere, krokante aardappelen. Werk af met wat grof zout.

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter