/ / /

Gourmettips: zo kom jij een avondje gourmet op kousenvoeten door

december 15, 2019
Gourmet

Gourmet: met deze tips geef jij je gourmetavond dat tikkeltje extra

Mijn broers en ik zijn op ons paasbest gekleed en ons vader heeft nog een keer zijn trouwkostuum van onder een berg fleecepulls en nog maar zelden gebruikte sportkledij gehaald. Jef hoeibergs zou het er moeilijk mee hebben, maar die avond zou mama niet achter de kookpotten staan. Met gevaar voor een plotse migraine aanval zou ze een chemisch, fluo groene massa in de voorziene reservoirs gieten en de vier beeckmans zouden hun eigen pannetje koken. Hans, de jongste zou zich vooral storten op de worstjes en gehaktballetjes, Bert zou overal ananas bij eten en ikzelf dresseerde mijn bord met een tataki van Waygu, geflabmeerde Enoki, gebrande ui en een fin de champagne saus afgewerkt met verse truffel. Elk zijn kwaliteiten, elk zijn goesting, maar altijd gezellig. Een traditie die sinds al die jaren nog steeds stand houdt, weliswaar telkens in een ander origineel thema. Halen jullie de gourmet stelletjes boven dit jaar ? Dan heb ik hier een aantal leuk tips voor jullie!

Aperitief: gourMET een glas cava

Waarom kiezen voor gourmet om dan vervolgens weer een uur weg van je gasten te zijn voor het maken van de hapjes? Neen! Zet die pannetjes al van in het begin van de avond op het vuur en laat je gasten hun eigen hapjes maken. Zet in de plaats van een menu kaart een instructie kaart op tafel, zorg zelf voor de nodige voorbereidingen (bvb sausjes, voorgesneden groentjes,… etc…) op tafel en geef nonkel Frank ook eens de kans te tonen dat hij meer kan dan een fles cava achterover kappen in 20 seconden. Het kost je iets minder voorbereidingstijd + je kan gewoon zelf aan tafel blijven zitten.

Een aantal voorbeelden:

  • Mini nacho schoteltjes: op tafel: nacho’s, geraspte cheddar, lente-ui, blokjes tomaat, spekjes, avocado,…
  • Courgette koekjes met dipsaus: geraspte courgette, ei, bloem, kruiden allerhande, kaas,…
  • Scampi hapje : scampi en sausje naar keuze bvb diabolique, curry met appel, whiskey, lookboter. Serveer met brood
  • Mosseltjes: duurt iets langer, maar is wel eens leuk om te doen. Dek je pannetje af een dekseltje gemaakt van aluminiumfolie.
  • Gebakken champignon met vulling: keuze uit roomkaas, Boursin, geitenkaas,…
  • Courgette rolletjes met feta.
  • Mini omelet met garnaaltjes
  • coquilles

 

Het hoofdgerecht: GourMET een glas wijn

Doe mij een plezier en zet niet gewoon een droevige schaal vlees met een paar potten rauwe groenten en soorten sausjes op tafel, want echt feestelijk is dat niet. De familie Beeckman probeert elke gourmetsessie weer eens wat anders uit. Zo gaan wij te werk:

De basis:

Heb je liefst de gewone, traditionele Belgische keuken? Met deze tips geef je een ‘basis gourmet’ toch dat tikkeltje extra.

  • Saus: voorzie een assortiment op te warmen sausjes zoals pepersaus, champignon saus, bearnaisesaus etc… Als koude saus kan ik jullie een truffel mayonaise aanraden. Meng daarvoor een paar druppels truffelolie bij je mayonaise, that’s it!
  • Aardappelen: In de plaats van voorgekookte aardappelblokjes op tafel te leggen om te bakken, kan je ook al voorgegaarde aardappelschijfjes leggen mij daarbij alle ingrediënten ( room, kaas) voor een snelle gratin dauphins. Of wat dacht je van rosti kroketjes of pommes duchesse? Koop deze gerust diepvries, laat ze ontdooien en bak ze krokant in je pannetje. Of waarom geen zoete aardappel? Of krieltjes die je op voorhand in de oven hebt gestoken?
  • Groenten: Kijk eens verder dan de dagdagelijkse worteltjes, sla of tomaat en ga voor een paar originele salades. Wat dacht je van deze spruitjes salade?
  • Kies niet alleen voor rauwe groenten. Niets zo lekker als een stukje gebakken witloof, pastinaak, of gebakken worteltjes en raapjes. Deze groentjes bak je best wel al even voor of je kan de hele avond zitten staren naar je pannetje tot ze gaar zijn. Dat heb je dan bijvoorbeeld met fijngesneden groene kool of een mengeling bospaddenstoelen weer niet. Zo lekker! Deze pastinaak in spek en gekleurde wortelen kan ik jullie erg aanraden.

Chinees:

Een paar jaar hebben we een setje kleine wokpannetjes voor op ons gourmet toestel gekocht. Het is weer eens wat compleet anders en ook zo leuk om te doen. Heb je die niet, dan is dat geen grote ramp. Ook met de gewone klassieke pannetjes kan je perfect Chinees Nieuwjaar op oudejaarsavond vieren.

Wat kan je op de tafel zetten:

  • Op voorhand klaargemaakte sausjes om op te warmen: rode curry, gele curry, kokosmelk,  pindasaus, gon boa saus, oestersaus, sojasaus,… Al dan niet kant en klaar gekocht.
  • Groenten: wokgroentjes, champignon mengeling, sojascheutjes, fijn gesneden worteltjes, babymais,…
  • Noedels om terug op te warmen of rijst om te bakken.  Kroepoek op tafel is altijd een winnaar.

Italiaans:

Erg grote hoeveelheden pasta kan je natuurlijk niet opwarmen in zo’n klein pannetje, maar het lukt echt wel! Voorzie genoeg sausjes en groenten en je kan op een hele avond heel wat verschillende Italiaanse gerechtjes eten zonder achteraf uit je kleren te barsten.

Wat kan je op de tafel zetten:

  •  Italiaanse ham, kaas (gorgonzola, Parmezaanse kaas, pecorino, mozzarella), gehakt, vis,…
  • Tomaat, venkel, olijf, paprika, geroosterde paprika uit blik,  pijnboompitjes,
  • Saus: wittewijnsaus,  pesto, tomatensaus, arrabiata, 4 kazen, truffelroomsaus…
  • Klaargemaakte risotto, macaroni, farfale,…
  • Brood om bruscetta’s te maken..
  • Voor pasta inspiratie, klik hier.

Mexicaans:

Wat kan je op de tafel zetten: 

  • Guacamole, zure room, tomatensalsa, paprika salsa, srirachasaus, chilisaus
  • Nacho’s,  kleine tortilla’s om even op de plaat te leggen, taco schelpen,…
  • Assortiment groentjes en fruit ( mais, zoete paprika,  ananas, mangosalsa, chili,…)
  • Assortiment vlees: steak, kip, scampi,… Al dan niet gemarineerd.

Gourmet burgers:

Wat kan je op de tafel zetten: 

  • Verschillende broodjes groot en klein.
  • Soorten gehakt ( kip, lam, gemengd gehakt, vegetarisch,…) om burgers van te maken.
  • Plakjes smeltkaas (cheddar, mozzarella, emmentaler,…)
  • Groentjes om te bakken ( bvb ui, paprika,…)
  • Toppings: spek, salade, tomaat, gefrituurde uitjes,…
  • Klik hier voor meer inspiratie.

 

Dessert: GourMET een tas koffie

Ja, ook het dessert kan je je gasten zelf laten maken!

Wat kan je op de tafel zetten: 

  • Zet een grote doos vanille ijs in een schaal gevuld met ijsblokjes en laat je gasten zelf hun toppings maken.
  • Maak zelf je rode vruchten saus, karamelsaus voor de durvers, chocolade saus, gekarameliseerde appeltjes,… opletten met flamberen!
  • Deeg om zelf pannenkoekjes te maken. Een wedstrijdje ‘pannenkoekenvangen’? Iemand?
  • Brood om wentelteefjes te maken.
  • ….

 

Met deze tips maak je er zeker een niet te vergeten avond van! Blijven je familie of vrienden plakken tot veel te vroeg in de ochtend? Wel, dan moeten ze zelf maar een eitje met spek bakken als ontbijt. Inderdaad, GourMET een tas koffie en een Dafalgan!

Heb je zelf nog een fantastisch idee? Ben jij een doorwinterde ‘gourmetter?’ Laat het even weten in de reacties hieronder.

 

 

 

 

 

Of een ander recept?

Geen reacties

Laat een reactie achter